Avganistanski dogovor: mir ili Trampov politički interes
17.02.2020 Beograd

Avganistanski dogovor: mir ili Trampov politički interes

Avganistanski dogovor: mir ili Trampov politički interes Foto: Beta / AP
Najavom američke administracije o mirovnom sporazumu s talibanima predsednik SAD Donald Tramp se približava ispunjenju obećanja o povratku američkih vojnika kući u predizbornoj godini, dok se postavlja pitanje stabilnosti Avganistana u budućnosti i uloge Pakistana koji bi mogao biti ključan za mir u susednoj zemlji, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

Svi znakovi s bezbednosne konferencije u Minhenu ukazuju da su SAD i talibani verovatno blizu najave sporazuma koji bi mogao utrti put mirovnim pregovorima zaraćenih strana i povlačenju američkih trupa iz Avganistana, navodi BBC,

To, kako ukazuje britanski servis, znači da bi se najduži rat SAD mogao približiti kraju, a da bi Tramp možda mogao uspeti da ispuni obećanje o vraćanju američkih vojnika kući.

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se u Minhenu s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem, posle čega je, ističe BBC, izneo deo dogovora koji podrazumeva sedmodnevni sporazum o primirju između SAD i talibana.

Ako nedelja protekne bez nasilja, onda bi u roku od 10 dana usledili mirovni pregovori talibana i avganistanske vlade o "trajnom i sveobuhvatnom" prekidu vatre za celu zemlju. Na kraju, to bi dovelo do povlačenja američkih trupa, naglašava britanski javni servis.

Još nije potpuno jasno s kim su SAD razgovarale i u kojoj meri su predstavljeni talibani, ali čini se da su razgovori bili izuzetno detaljni, ocenjuje BBC navodeći da su, prema dogovorima, talibani pristali da neće primati, osposobljavati ili prikupljati sredstva za međunarodne teroriste na područjima koja kontrolišu.

Ulozi Trampove administracije i SAD su visoki, ali su za Avganistan još veći, jer je veliko pitanje koji će sistem vlasti na kraju trijumfovati u toj zemlji, ocenjuje BBC, ukazujući da nije jasno ni gde se Pakistan nalazi u svemu tome, kao i da mnogi američki analitičari strahuju da se Trampu zapravo žuri s izlaskom, iz vlastitih političkih razloga.

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je da sporazum o primirju između SAD i talibana nije bez rizika ali da "izgleda obećavajuće" i da je potrebno dati šansu miru preko političkih pregovora, piše agencija Asošiejtid pres.

Esper je rekao da će se, ako sedmodnevno primirje bude uspešno i započne sledeći korak prema mirovnim pregovorima, američki vojni kontingent "vremenom" smanjiti s oko 12.000 na oko 8.600 vojnika.

Sporazum je prošle sedmice finalizirao specijalni izaslanik SAD Zalmaj Halilzad i talibanski predstavnik na pregovorima u Dohi.

Dok SAD dovršavaju planove za smanjenje nasilja u Avganistanu, avganistanski izvor blizak pregovorima rekao je da su američki zvaničnici u Minhenu uveravali Ganija i njegov tim da ih Amerika neće napustiti, saznaje CNN.

Izvor CNN-a kaže da Avganistanci "poštuju" sporazum SAD s talibanima, ali zahtevaju detaljnije informacije kako će se sprovoditi smanjenje nasilja, odnosno kako će se sporazum pratiti i koja bi bila njegova pravila.

Avganistanski mirovni plan deluje kao kockanje u izbornoj godini, ocenjuje kolumnista Vašington posta Dejvid Ignacijus, ističući da, ako uspe, Tramp može tražiti zasluge za okončanje najdužeg sukoba SAD, ali ako se ispostavi da je požurio s povlačenjem vojnika, mogao bi pokrenuti obnovljeni avganistanski građanski rat.

Dok američki zvaničnici žele da se nasilje smanji za 70 do 80 odsto, glavni test za Trampove političke instinkte, ukazuje Ignacijus, biće pitanje povlačenja američkih trupa – ili će ići do nule ili će se odlučiti za dugoročnu rezidualnu protivterorističku silu od 3.000 do 5.000, kako preporučuju američki generali.

Tu je i pitanje Pakistana koji predstavlja ključ stabilizacije Avganistana, ocenjuje Dejvid Ignacijus i dodaje da bi Tramp trebalo da ponuditi premijeru Imranu Kanu sporazum o slobodnoj trgovini u zamenu za stvarnu podršku u postizanju mira. To je najbolja polisa osiguranja koju bi Tramp mogao kupiti, zaključuje kolumnista Vašington posta.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side