05.01.2018 Vašington

Autor knjige o Trampu zahvalio mu na neviđenoj potražnji

Autor knjige o Trampu zahvalio mu na neviđenoj potražnji Foto: Beta / AP
Američki novinar Majkl Volf, autor knjige "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće" (Fire and Fury: Inside the Trump White House) u kojoj je predsednik SAD Donald Tramp opisan kao neznalica, zahvalio se Trampu na tome što je zbog zahteva advokata da se knjiga povuče, njeno objavljivanje pomereno unapred usled "neviđene potražnje".

"Gde da pošaljem bombonjeru?" rekao je Volf za En-Bi-Si, a ranije je na Tviteru napisao "Hvala gospodine predsedniče".

Volf (64) tvrdi da je knjiga nastala na osnovu više od 200 intervjua koje je obavio tokom svojih, kako kaže, redovnih poseta Beloj kući.

Tu se nalazi i oko tri sata razgovora sa samim Trampom, a jedna od centralnih figura je nekadašnji predsednikov savetnik Stivi Benon.

Benon je naširoko citiran u knjizi, gde se veoma nepovoljno izražava o Trampu, njegovoj porodici i savetnicima.

Tramp je juče tvitovao da je Volfova knjiga fikcija i da se zasniva na lažnim izvorima.

"Nisam dozvolio nikakav pristup Beloj kući (zapravo sam više puta odbio) autoru lažne knjige. Nikada s njim nisam razgovarao za knjigu. Punu laži, pogrešnih interpretacija i nepostojećih izvora. Pogledajte prošlost tog čoveka i vidite šta se dešava s njim i Aljkavim Stivom (Benonom)", naveo je predsednik SAD.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je rekla da je odbijeno više od 20 Volfovih zahteva za intervju s Trampom.

Govoreći za NBC, Volf je rekao da njegov kredibilitet u pitanje dovodi čovek čiji je kredibilitet manji od "verovatno ijedne osobe koja je ikada hodala Zemljom".

"Apsolutno sam razgovarao s predsednikom. Da li je on shvatio da se radi o intervjuu, ne znam. Ali svakako nije bilo nezvanično", izjavio je on i dodao da ima snimke i beleške i da je "u potpunosti u redu u vezi svega što je napisao u knjizi".

Majkl Volf je višedecenijsku karijeru izgradio pišući o nekima od najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu, uključujući i medijskog magnata Ruperta Mardoka, u sedam knjiga i nizu članaka u novinama i časopisima, navodi Asošijetid pres.

Trampov advokat juče je najavio da će tražiti da se spreči objavljivanje Volfove knjige koja je trebalo da izađe sledeće nedelje, ali se već danas našla u prodaji. Volf je juče, posle najave postupka za zabranu na Tviteru napisao: "Idemo. Možete je kpiti (i pročitati) sutra. Hvala vam, gospodine predsedniče".

Advokat Čarls Harder je Volfu i izdavaču "Henri Holt end kompani" (Henry Holt and Co) juče poslao obaveštenje u kojem se navodi da se razmatraju optužbe za klevetu i zahtev da se "odmah obustavi i prestane dalje objavljivanje, izdavanje ili distribucija knjige", njenih odlomaka ili delova.

Delovi knjige već su bili objavljeni. Tramp je u njima predstavljena kao hvalisavi milijarder koji nije ni želeo da bude predsednik, već da predsedničkom kampanjom ojača svoj brend.

Za predsednika SAD se navodi da ne zna puno toga, da ne može ni da shvati složene probleme, dok se citiraju reči medijskog mogula Ruperta Mardoka koji je rekao da je Tramp "idiot".

Benon je u knjizi oštro kritikovao Trampovu decu. Za sastanak s ruskim državljanima tokom kampanje, na kojem je bio Trampov sin, Benon je rekao da je "izdajnički" i "nepatriotski".

Advokati su već optužili Benona da je prekšio ugovor o poverljivosti, dok je Tramp za njega rekao da je "izgubio razum".

"Stivi Benon nema ništa sa mnom ili mojim predsednikovanjem. Kada je otpušten, ne samo da je izgubio posao, već je izgubio i razum", naveo je Tramp juče u saopštenju za svog bivšeg saradnika koji je letos, kako je tada navedeno, dao ostavku, posle čega se vratio u desničarski Brajbart njuz (Breit­bart News).

Odgovor Bele kuće je značajan iskorak u odnosu na oktobar kada je Tramp za Benona rekao da je njegov prijatelj i da razume njegove stavove.

Danas je Tramp zaoštrio kritike i Benona, koji je često neobrijan i često nosi neformalnu odeću, nazvao "Aljkavi Stivi", kao što je i druge svoje rivale čšćavao uvredljivim nadimcima.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side