Austrijski list: Francuska ubija kompromis o proširenju EU
26.06.2018 Beč

Austrijski list: Francuska ubija kompromis o proširenju EU

Austrijski list: Francuska ubija kompromis o proširenju EU Foto: Beta, AP
Francuska bi na ovonedeljenom samitu Evropske unije u Briselu mogla da ne odobri dalje širenje EU, navodi bečki list Štandard.

List piše da "vlada predsednika Emanuela Makrona kategorički odbija sve korake ka daljem proširenju do evropskih izbora 2019. godine" jer se "liberalno nastrojeni šef francuske države boji jačanja uticaja neliberalnih istočnoevropskih zemalja, kao što su zemlje Višegradske grupe", preneo je danas nemački Dojče vele (DW).

Makron, piše bečki list, želi da u važnim zemljama EU na vlasti ostanu proevropske stranke i zato traži da se ne odobre dalji pregovori o proširenju.

Pored toga, nastavlja Štandard, "u mnogim zemljama EU još nisu shvatili da je politika proširenja na Balkanu povezana sa strogim uslovima" i mnogi reformski koraci, poput demokratizacije u Makedoniji ili reforme pravosuđa u Albaniji, ne uzimaju se u obzir.

List se posebno bavi perspektivom Makedonije, pošto je uklanjanje grčkog veta na početak njenih pregovora o pristupanju EU i na poziv za njeno stupanje u NATO, ključni deo sporazuma o rešenju hroničnog spora oko imena Makedonije, koji su njihovi ministri spoljnih poslova Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas potpisali 17. juna.

Ako Grčka, kako je obećala, ukloni veto na samitu EU 28-29. juna u Briselu, početak pregovora s Makedonijom bi mogla da blokira Francuska, piše bečki list i upozorava da bi to "moglo da ugrozi rešenje grčko-makedonsko spora".

"To bi gotovo značilo ubijanje kompromisa o nazivu, koji su postigle Grčka i Makedonija", rekao je za bečki list Florijan Biber, šef Centra Univerziteta u Gracu za Jugoistočnu Evropu.

Biner je podsetio da je u Makedoniji najesen u planu referendum o sporazumu s Grčkom i ocenio da je "teško zamisliti da će ishod biti pozitivan, ako EU ne nagradi postignuti dogovor".

Bečki list ocenjuje da u tom slučaju "makedonskoj nacionalno-konzervativnoj opoziciji neće biti teško da vrbuje ljude da ne podrže sporazum" s Grčkom.

"To bi bio težak udarac za reformsku politiku na Balkanu", ocenio je Biber i dodao da bi time "za Makedoniju Francuska postala nova Grčka".

Štandard navodi da je Makedonija od 2005. godine kandidatkinja za prijem u EU, u čemu ju je do sada blokirala Grčka, i da bi u slučaju da Francuska uloži veto, Makedonija i dalje bila sprečena da pristupi i EU i NATO.

Tobias Flesenkemper, stručnjak Evropskog instituta CIFE za Jugoistočnu Evropu, rekao je za bečki list da "Evropski savet (samit EU) ima obavezu da se pridržava kriterijuma koje je postavio i da time prikladno podrži napredak koji je ostvaren u tim zemljama".

Ako to Evropski savet ne učini, "trajno šteti verodostojnosti svoje politike" i "ako se ove sedmice ne pošalje signal da su se napori isplatili, uništava se proces proširenja", rekao je Flesenkemper.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side