18.10.2018 Jerusalim

Australijska agencija: Preseljenje ambasade moglo bi da izazove nerede

Australijska agencija: Preseljenje ambasade moglo bi da izazove nerede Foto: pixabay
Australijska obaveštajna agencija upozorila je da bi ideja premijera Australije Skota Morisona o preseljenju ambasade te zemlje iz Tel Aviva u Jerusalim mogla da izazove proteste a možda i nasilje u Gazi i na Zapadnoj obali, sudeći po dokumentima do kojih je došao australijski Gardijan.

U tajnom dokumentu je Australijska bezbednosno obaveštajna organizacija (ASIO) navela da će takav preokret bliskoistočne politike "privući međunarodnu pažnju".

Morison je rekao izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu u utorak da razmatra priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela i preseljenje ambasade.

Australija bi bila druga velika zemlja, posle SAD, koja bi to učinila, navode izraelski mediji i podsećaju da je samo još Gvatemala preselila ambasadu, a da je Paragvaj najpre to učinio, pa se predomislio.

Morison je u zvaničnom saopštenju naveo da bi "vlada trebalo da razmotri priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela".

Poznavaoci prilika su spekulisali da se najava takvog poteza poklapa s ključnim izborima u subotu, na kojima je kandidat za poslanika u parlamentu u Kanberi bivši ambasador u Izraelu, biznismen Dejv Šarma.

On je navodno imao najviše uticaja na razmatranje promene politike, a kandidat je u okrugu gde Jevreji čine 13 odsto glasača.

Dok je premijer Australije bio Malkolm Tarnbul koaliciona vlada je odbacivala ideju o preseljenju ambasade da ne bi narušila  odnose sa bliskim susedom i najvećim kupcem žita i stoke, Indonezijom.

Ta zemlja je osudila ideju o preseljenju ambasade i predstavnici bliskoistočnih i severnoafričkih ambasada u Australiji su je označili "fatalnom greškom" koja bi mogla voditi do prekida ekonomskih odnosa s arapskim i muslimanskim nacijama.

Obaveštajna agencija je upozorila i da bi australijska diplomatska misija u Iranu mogla biti meta napada i nasilnih protesta ako se Morison, posvećeni evangelista, vođa Liberalne stranke desnog centra, povuče iz nuklearnog sporazuma, što je još jedna od ideja koju je pominjao.

Australijska obaveštajna služba je u međuvremenu tražila od federalne policije da ispita kako je tajno bezbednosno upozorenje o mogućem nasilju dospelo u novine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side