Australija kritikuje Kinu zbog optužnice protiv pisca za špijunažu
25.03.2020 Beograd

Australija kritikuje Kinu zbog optužnice protiv pisca za špijunažu

Australija kritikuje Kinu zbog optužnice protiv pisca za špijunažu Foto: pixabay.com
Australija je danas kritikovala Kinu zbog toga što je kinesko-australijskog pisca Jang Hengjuna optužila za špijunažu tokom pandemije novog korona virusa.


Hengjun je priveden januara 2019. godine kada je došao u Kinu iz Njujorka sa ženom i njenom 14-godišnjom ćerkom iz prethodnog braka.

Ministarka spoljnih poslova Australije Meriz Pejn rekla je da se vlada "oštro protivi" navodima da je Kina optužila 54-godišnjeg pisca špijunskih romana i prodemokratskog aktivistu.

"Krize su vreme kada nacije treba da se drže zajedno. Nije u duhu uzajamnog poštovanja i poverenja to što naše zalaganje za Janga nije prihvaćeno", kazala je Pejn.

Kineska ambasada u Australiji ocenila je izjavu Pejn kao "žalosnu" i navela da kineske vlasti istražuju taj slučaj u skladu sa zakonom.

"Pozivamo Australiju da poštuje pravosudni suverenitet Kine i da se uzdrži od mešanja u pravni proces u bilo kojem obliku", navela je Ambasada Kine.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang rekao je da je Jang "osumnjičen za učestvovanje u kriminalim aktivnostima koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost Kine".

Geng je rekao i da će konzularne posete biti organizovane kada se poboljša situacija sa pandemijom korona virusa.

Pejn je prethodno izjavila da Kina nije dozvolila da zaposleni u australijskom konzulatu posećuju Janga od 30.decembra, zbog korona virusa. Dodala je da je odbijen i zahtev Australije da njenim službenicima bude omogućen telefonski ili pismeni kontakt s piscem.

Jang je zbog lošeg zdravstvenog stanja naročito podložan bolesti Kovid19 koju izaziva korona virus, navela je Pejn i dodala da je Australija zamolila da se u njegovom slučaju uzme u obzir humanitarni aspekt.

Australija je zatražila da Jang bude oslobođen i da mu bude dozvoljeno da napusti Kinu i da otputuje za Australiju sa ženom.

Neki analitičari sumnjaju da je Jang uhapšen jer je Kina gnevna zbog zakona usvojenog u australijskom parlamentu 2018. godine koji zabranjuje prikriveno mešanje drugih država u australijsku politiku.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side