10.02.2019 Atina

Atina će sutra obavestiti Skoplje da je ratifikovala Dogovor iz Prespe i protokol za NATO

Atina će sutra obavestiti Skoplje da je ratifikovala Dogovor iz Prespe i protokol za NATO Foto: Beta / AP
Atina će sutra obavestiti Skoplje da je Grčka ratifikovala Dogovor iz Prespe i Protokol za makedonsko članstvo u NATO, najavio je zamenik grčkog ministra spoljnih poslova Jorgos Katrugalos. Kako u informaciji iz Atine prenosi makedonska agencija MIA, on je rekao da nakon što primi verbalnu notu Skoplje treba da informiše UN i sve zemlje koje su priznale Makedoniju da od sada treba da je priznaju pod novim imenom Severna Makedonija.

Kako je istakao Katrugalos, od ponedeljka započinju obaveze Skoplja da u zemlji promeni oznake, table i imena ulica koja nose staro ime države, kao što je dogovreno Prespanskim dogovorom.

U intevjuu za grčku agenciju ANA MPA, na pitanje da li će od sledeće sedmice susedna zemlja biti obavezana da korisiti novo ime Severna Makedonija, Katrugalos je odgovorio potvrdno i dodao da je Prespanski dogovor jasan po tom pitanju.

Kako je juče saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije, posle ispunjavanju svih pravnih uslova za stupanje na snagu Prespanskog dogovora Vlada Makedonije će u Službenom vesniku objaviti datum stupanja na snagu amandmana za promenu imena države i ustavnog zakona za njihovo sprovođenje.

Nakon toga, Severna Makedonija i Grčka zajedno će dostaviti pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim će ga informisati o datumu stupanja na snagu Konačnog sporazuma koji je popularno nazvan Prespanski dogovor, čime se stavlja kraj na višedecenjski bilataralni spor.

"Republika Severna Makedonija će zatim o nastalim promenama na odgovarajući način informisati Sekratarijat UN, zemlje članice i zemlje posmatrače u UN, kao i sve međunarodne organizacije čija je članica", navodi se u saopštenju makedonskog Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da se očekuje da se sve to desi u narednih nekoliko dana.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side