19.05.2017 | 12:52h ► 16:59h London

Asanžu i dalje preti hapšenje u Britaniji zbog kršenja uslovne slobode

Asanžu i dalje preti hapšenje u Britaniji zbog kršenja uslovne slobode Foto: Beta, AP
Britanska policija saopštila je da osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu i dalje preti hapšenje u Britaniji iako je švedsko tužilaštvo odustalo od istrage koju je protiv njega vodilo zbog silovanja.

Iako su švedske vlasti odustale od istrage, Asanžu preti hapšenje zbog manje teškog prekršaja.

Asanž je 2012. godine prekršio uslovnu slobodu zbog čega će biti uhapšen ako izađe iz ambasade Ekvadora, navodi se u saopštenju londonske policije.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre skoro sedam godina.

Odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv Asanža ne vodi više nijedna istraga.

Asanž, 44, našao je utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010.

Asanž je rekao da nema nameru da ide u Švedsku iz straha da će biti izručen u SAD.

U SAD se vodi istraga zbog toga što je Vikiliks objavio o stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

 

Asanž: Ne zaboravljam i ne praštam

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž naveo je danas na Tviteru da "neće zaboraviti niti oprostiti" što je sedam godina bio "pritvoren", od čega pet godina u azilu koji mu je dala Ambasada Ekvadora u Londonu.

"Bio sam u pritvoru sedam godina bez optužnice, dok su moja deca rasla a moje ime se blatilo. To neću zaboraviti ni oporstiti", naveo je Asanž u poruci reagujući na odluku švedskog pravosuđa.

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da odustaje od istrage protiv osnivača Vikiliksa zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina. Odluka tužilaštva znači da se u Švedskoj protiv Asanža ne vodi više nijedna istraga, javila je agencija Frans pres.

Ekvador pozvao Veliku Britaniju da dozvoli Asanžu da napusti zemlju

Ekvador je danas pozvao Veliku Britaniju da osnivaču Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijanu Asanžu "obezbedi siguran izlaz" iz te zemlje.

"Evropski nalog za hapšenje više nije važeći i Britanija mora da obezbedi siguran izlaz Džulijanu Asanžu", rekao je ekvadorski ministar spoljnih poslova Gijom Long.

Oni su pozdravili odluku švedskih pravosudnih organa da odbace optužbe za silovanje protiv Asanža.


 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side