Asanž traži ukidanje naloga za hapšenje u Švedskoj
03.05.2017 Kopenhagen

Asanž traži ukidanje naloga za hapšenje u Švedskoj

Asanž traži ukidanje naloga za hapšenje u Švedskoj
Advokat osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ponovo je podneo zahtev sudu u Stokholmu da ukine nalog za hapšenje njegovog branjenika zbog navodnog silovanja u Švedskoj pre sedam godina.

Per E. Samuelson je izjavio danas da Asanž želi da otputuje u Ekvador i tamo zatraži politički azil, zbog toga što se plaši da bi u suprotnom moga biti isporučen SAD gde ga čekaju optužbe za špijunažu.

Samuelson je rekao da su SAD otvoreno stavile do znanja da traži Asanža, što je osnov da Švedska odbaci nalog za njegovo hapšenje.

Asanž je od 2012. godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, gde se sklonio da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbe za silovanje koje on poriče.

"S obzirom da ga sada love SAD, on mora da iskoristi svoj politički azil, a dužnost Švedske je da obezbedi da ona više ne bude razlog zbog kojega on mora da ostane u Ambasadi" u Londonu, rekao je Samuelson.

Direktor CIA-e Majk Pompeo je prošlog meseca rekao da je Vikiliks "neprijateljska obaveštajna služba", a američki ministar pravde Džef Sešons je izjavio da će se vlada truditi da pošalje u zatvor svakog odgovornog za curenje informacija.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side