09.03.2017 London

Asanž optužio CIA za destruktivnu nesposobnost

Asanž optužio CIA za destruktivnu nesposobnost Foto: Beta/AP
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas je posle objavljivanja osetljivih podataka na njegovom sajtu, optužio američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) za "destruktivnu nesposobnost" zbog čuvanja osetljivih podatka na samo jednom mestu.

Organizacija Vikiliks (WikiLeaks) saopštila je u utorak da je objavila hiljade dokumenata Centra za sajber špijunažu američke Centralne obaveštajne agencije (CIA). Po navodima Vikiliksa, ta arhiva sadrži opis raznog hakerskog oruđa poput malvera, virusa, trojanaca i drugih koji se mogu koristiti za sajber napade.

"Čin destruktivne nesposobnosti je stvoriti takav arsenal, a čuvati ga na jednom mestu", rekao je Asanž na konferenciji za štampu preko interneta iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gde živi u azilu od 2012. godine.

Asanž je rekao i da će Vikiliks "raditi" sa proizvođačima elektronskih uređaja da im pomogne da se odbrane od oruđa američke agencije, posle otkrića o programu CIA za hakovanje, koji omogućuje da se na primer televizor ili pametni telefon pretvori u uređaj za prisluškivanje.

"Rešili smo da radimo sa njima da im damo ekskluzivan pristup dodatnim tehničkim detaljima koje imamo da bi mogle da se unesu korekcije", rekao je Asanž.

Vikiliks navodi da je CIA razvila oruđa za napade na "pametne" Samsungove televizore koja omogućavaju da se ti uređaji koriste i kao prislušni uređaji čak i kada ne rade. Takođe su razvijeni i napadi na pametne telefone.

Dokumenti objavljeni preko sajta Vikiliks pokazuju da je američka obveštajna agencija razvila više od hiljadu programa malvera, virusa, trojanskih konja i drugog softvera.

"Nemoguće je sačuvati kontrolu nad oružjem za sajber špijunažu... Ako ga napravite na kraju ćete ga izgubiti", rekao je Asanž i dodao da Vikiliks ima još mnogo više informacija o metodima CIA.

CIA je do sada odbila direktno da komentariše objavljivanje tih podataka ali u saopštenju juče navela je da su takva objavljivanja štetna jer opremaju protivnike "sa oruđem i informacijama kako da nam naškode".

U odgovoru na Asanžovu današnju konferenciju za štampu portparolka CIA Heder Fric Horniak rekla je" kao što smo ranije rekli Džulijan Asanž nije baš bedem istine i integriteta. Uprkos naporima Asanža i onima sličnim njemu CIA nastavlja agresivno da sakuplja strane obaveštajne podatke da zaštiti Amerikance od terorista, neprijateljskih nacija država i drugih protivnika".

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side