Asanž bolestan, odloženo ročište o izručenju
30.05.2019 London

Asanž bolestan, odloženo ročište o izručenju

Asanž bolestan, odloženo ročište o izručenju Foto: Beta, AP
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nije mogao putem video linka da učestvuje na današnjem ročištu u sudu u Vestminsteru zbog lošeg zdravlja.

U sudu u Vestminsteru trebalo je danas da se razmatra zahtev SAD za izručenje Asanža zbog kršenja zakona o špijunaži. Novo ročište biće održano 12. juna.

Asanž se nalazi u zatvoru u Belmaršu gde služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine u Britaniji dok se borio protiv izručenja SAD koje ga optužuju da je prekršio Zakon o špijunaži objavljivanjem tajnih dokumenata sa imenima poverljivih vojnih i diplomatskih izvora.

Švedska ga takođe traži zbog navodnog silovanja.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da detaljnije saslušanje o ekstradiciji zakazano za 12. jun možda bude pomereno u sud blizu zatvora Belmarš da bi bilo zgodinije.

Vikiliks je saopštio da su vrlo zabrinuti zbog Asanžovog zdravlja, navodeći da je prebačen u zatvorsku bolnicu.

Tridesetak Asanžovih pristalica okupilo se danas ispred suda noseći maske sa njegovim likom i plakate na kojima između ostalog piše "Nema izručenja" i "Sloboda izražavanja".

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. Sjedinjene Države zatražile su izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice i sa višedecenijskom kaznom zatvora ukoliko bude osuđen.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 10.06.2019, 15:44h E, sad - zamislite...

    Ala ste se zdali u plač i kuknjavu za Asanža - vašu moralnu gromadu i simbol slobode štampe na planeti Zemlji (a možda i u vasioni). Hajde sad malo i razmislite: gospodin Asanž je radio za obaveštajne agencije SAD, primao platu od njih, a onda postupio kao "ČASTAN ČOVEK" kome se više isplatilo da od NEKOGA PRIMA VEĆE PARE KAO BORAC ZA DEMOKRATIJU: da pribavljene poverljive podatke službi SAD za koje je radio objavi URBI ET ORBI. "Dobiće" u SAD možda 3-4 godine zatvora... A sad vi njegovi obožavaoci iz Srbije (iz regiona i šire, i šire...) ZAMISLITE DA JE ASANŽ radio za obaveštajne službe vaše ljubljene MATIČNE DRŽAVE MATUŠKE RUSIJE i primao platicu od njih, pa onda za veće pare IZNEO NA JAVU poverljive podatke ruskih tajnih službi? Pa - "dobio" bi bar doživotni zatvor (sa eventualnim nesrećnim slučajem iz kojeg će izaći ne baš tako živ)...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side