Arlem Dezir pozvao Britance da ne izruče Džulijana Asanža SAD-u
24.02.2020 Beograd

Arlem Dezir pozvao Britance da ne izruče Džulijana Asanža SAD-u

Arlem Dezir pozvao Britance da ne izruče Džulijana Asanža SAD-u Foto: AP
Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir pozvao je britanske vlasti da ne izruče osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, uoči današnjeg prvog ročišta o njegovom mogućem izručenju SAD.

"Brojne optužbe i nesrazmerna osuda sa kojom je suočen mogla bi da ima zastrašujući uticaj na slobodu izražavanja i slobodu štampe", napisao je Dezir danas na svom Tviter nalogu.

Dezir je u saopštenju podsetio da će danas biti održano prvo ročište Asanžu koji je objavio poverljive dokumente na vebsajtu Vikiliksa 2010. godine. On je optužen po 18 tačaka optužnice uključujući navodno kršenje Zakona o špijunaži objavljivanjem poverljivih informacija i može da dobije zatvorsku kaznu do 175 godina ako bude osuđen.

"Pozivam britanske vlasti da ne izruče Džulijana Asanža kada se održi ročište u ponedeljak. Posebno sam zabrinut zbog brojnih optužbi protiv njega i nesrazmerne zatvorske kazne do 175 godina, sa kojom bi potencijalno mogao da se suoči ako bude osuđen", napisao je Dezir.

On je rekao da treba uzeti u obzir javni interes nekoliko publikacija Vikiliksa 2010. godine, koje su doprinele važnim istraživačkim izveštajima.

"Neophodno je imati u vidu uticaj na slobodu izražavanja i medijsku slobodu ukoliko on bude izručen i osuđen. To bi moglo da ima zastrašujući uticaj na novinarstvo i slobodu medija", napisao je Dezir. On je rekao da će pažljivo pratiti razvoj ovog slučaja.

Asanž je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

Osnivač Vikiliksa je dobio podršku organizacije Reporteri bez granica (RSF) koji su pokrenuli peticiju sa do sada oko 40.000 potpisa.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je prošle nedelje da Asanž ne treba da bude izručen SAD-u zbog potencijalnog uticaja tog slučaja na slobodu medija i zabrinutosti za loše postupanje prema njemu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side