16.07.2018 Tabka

Arapsko-kurdski savez se priprema za pregovore sa sirijskom vladom

Arapsko-kurdski savez se priprema za pregovore sa sirijskom vladom Foto: Beta / AP
Političko krilo kurdsko-arapske koalicije u Siriji saopštilo je danas da razmatra formiranje tela koje bi moglo da predstavlja poluautonomne kurdske teritorije u slučaju pregovora s vladom predsednika Bašara el-Asada.

Povezan sa takozvanim Sirijskim demokratskim snagama (SDF), Sirijski demokratski savet je u Tabki danas počeo kongres koji će trajati do srede. "Jedan od ciljeva kongresa je stvaranje platforme za pregovore s vladom. Ta platforma će predstavljati sve regione autonomne vlade i sve regione koje drže SDF", rekao je zvaničnik Saveta Hekmat Habib.

Na kongresu je okupljeno 240 delegata, zvaničnika teritorija koje kontrolišu Kurdi, ali i predstavnika "unutrašnje" opozicije, koju vlada u Damasku toleriše.

Od početka rata u Siriji 2011, kurdska zajednica je osvojila faktičku autonomiju na teritorijama koje kontroliše u severnoj i severoistočnoj Siriji.

Na toj teritoriji se nalaze važna naftna polja kao i grad Raka, koji su snage SDF uz američku podršku u oktobru prošle godine preotele od Islamske države.

Vlada u Damasku ne gleda blagonaklono na stvaranje autonomnih organa, a Asad je krajem maja zapretio upotrebom sile, ali nije isključio pregovore.

"Otvorili smo vrata pregovora jer su većina članova SDF Sirijci. Ako to ne uspe, oslobodićemo svoju teritoriju silom. Nemamo drugog izbora", rekao je tada Asad.

Nedugo potom, Sirijski demokratski savet je saopštio da je spreman na "pregovore bez preduslova".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.07.2018, 23:28h kad amerika stoji iza toga

    kao prvo ne postoji nikakav arapsko kurdski savez zastavljen od samih kurda a da mu ime daju amerikanci koji stvaraju kojekakve izmisljene saveze i izmisljene opozicije. nekad je i islamska drzava bila "demokratska opozicija"

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side