08.07.2017 Priština

Apostolova pozdravila potvrđivanje rezultata prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu

Apostolova pozdravila potvrđivanje rezultata prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu Foto: PrtScn
Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova danas je pozdravila potvrđivanje rezultata prevremenih parlamentarnih izbora održanih 11. juna.

"Pohvaljujem narod Kosova za mirno ponašanje tokom izbora, kao i Centralnu izbornu komisiju za profesionalan način na koji je izvršila svoje dužnosti", navela je Apostolova, koja je i specijalni izaslanik Evropske komisije.

Ona je u pisanoj izjavi apelovala na nadležne institucije da ozbiljno shvate preporuke Misije EU za posmatranje izbora i da ih primene u skladu s tim.

Visoka evropska predstavnica je istakla da je sada odgovornost na političkim liderima da poslušaju građane i oforme stabilnu vladu koja će služiti interesima naroda.

"Kosovo je suočeno s mnogim izazovima, od visoke nezaposlenosti i lošeg učinka prosvetnog sistema, do korupcije i loše vladavine prava, što ostaje prepreka za privlačenje održivih investicija za razvoj ekonomije", navela je Apostolova.

Prema njenim rečima, od presudnog je značaja da politički lideri ozbiljno shvate te izazove, oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi.

U izjavi se ističe da bez obzira na to to ko će formirati novu vladu, "EU očekuje ubrzavanje i pridržavanje agendi reforme EU".

"Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu. Narod Kosova očekuje odgovorno rukovodstvo koje će učiniti važan napredak na evropskom putu. Sada je na tim liderima da obave svoj posao", navela je Apostolova.

Centralna izborna komisija je danas potvrdila rezultate prevremenih parlamentarnih izbora, prema kojima je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo osvojila 39 od 120 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu.

Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 32 poslanika, dok je koalicija Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa na trećem mestu sa 29 poslaničkih mesta.

Srpska lista je osvojila devet poslaničkih mesta, dok je jedno poslaničko mesto iz srpske zajednice osvojila Samostalna liberalna stranka.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw