14.05.2018 Jerusalim

AP iz drugog ugla: Slavljeničko otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu

AP iz drugog ugla: Slavljeničko otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu Foto: Beta / AP
Sjedinjene Države su u ponedeljak otvorile svoju novu ambasadu u Jerusalimu uz veliku predsedničku delegaciju koja se pridružila najvišem rukovodstvu Izraela "u radosnom proslavljanju bliskog prijateljstva tih dveju zemalja i istorije tog grada kao drevne prestonice jevrejskog naroda", piše gencija AP.

Osam stotina "dobro odevenih gostiju" napunilo je improvizovani podijum pred zgradom bivšeg Konzulata SAD u jugoistočnom Jerusalimu, koji je preuređen u novu zgradu ambasade. 

Gosti su dobili crveno-plave bejzbol kapice za ovu priliku, predstavili su se američki marinci, a velikom video-ekranu sa vijorila američka zastava uz fotografije sa sastanaka izraelskih i američkih lidera tokom godina.

Za Izraelce je današnja svečanost prvo zvanično priznanje da im je Jerusalim glavni grad, špto oni smatraju 70 godina. 

Ali, taj potez je razgnevio Palestince koji traže istočni deo grada koji su Izraeli okupirali u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, želeći da tu bude glavni grad buduće palestinske države, i njihoci poredstavnici su odsustvovali sa svečanosti u novoj ambasadi. 

Odustvovali su i ambasadori mnogih evropskih zemalja koje su se suprotstavile tom američkom potezu i rekle da sve ambasade treba da ostanu u Tel Avivu sve dok se ne reši konačni status Jerusalima.

"Gala skup u Ambasadi je pao u senku najsmrtonosnijeg dana nasilja duž granice Izraela i Gaze od rata 2014. godine, a poginulo je više od 50 Palestinaca", konstatuje AP.

"Dok se samo 70 kilometara dalje odvijalo krvoproliće na granici Gaze, izgledalo je da to nije ni na čijem umu na svečanosti u Jerusalimu. S fokusom na prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Jerusalima, jedva se pominjalo krvoproliće u Gazi", piše AP i prenosi da je premijer Benjamin Netanjahu u govoru u ambasadi pomenuo izraelsku vojsku i "naše hrabre vojnike koji u ovom času štite granicu Izraela".

Jedino direktno je o tome progovorio zet predsjednika Donalda Trampa i njego viši savetnik Džered Kušner koji je rekao: "Kao što smo videli iz protesta prošlog mjeseca i čak i danas, oni koji izazivaju nasilje su deo problema, a ne deo rešenja".

Američku delegaciju predvodio je zamenik državnog sekretara Džon Saliven, a u njoj su bili i ministar finansija Stiven Mnučin, četiri republikanska senatora, Kušner i Trampova kćerka Ivanka koja mu je takođe viša savetnica. 

Ali, glavni je ipak bio Tramp čija je video-poruka izazvala oduševljenje i skandiranje "Tramp-Tramp-Tramp!". 

Trg ispred nove zgrade ambasade nazvan je Trg Sjedinjenih Država, a veliki bilbordi su postavljeni po ulicama s porukama zahvalnosti Trampu jer je "učinio Izrael veličanstvenim". Neki gosti u ambasadi su čak nosili kape s natpisom - Trampovom predizbornom porukom "Make American Great Again".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side