AP: Bregzit uzdrmao evropske ambicije na Balknu
30.06.2016 Beograd

AP: Bregzit uzdrmao evropske ambicije na Balknu

AP: Bregzit uzdrmao evropske ambicije na Balknu Foto: Beta, AP
Iako je umrlica za Evropsku uniju posle Bregzita možda preuranjena, Srbija i druge balkanske zemlje koje su devedesetih godina preživele ratove i nasilni raspad Jugoslavije, svakako će se na putu priključenja EU suočiti s dodatnim preprekama i zastojima, ocenjuje agencija Asošiejted pres (AP)

U tekstu o posledicama odluke o izlasku Britanije iz EU na evropsku perpsektivu regiona, AP navodi da su čim se Britanija odlučila za izlazak iz EU, proruske snage u Srbiji požurile da proglase smrt dvadesetosmočlanog bloka - palili su sveće i polagali cveće ispred sedišta EU u Beogradu, a napore Srbije da se priključi Uniji proglasili ništavnim.

AP podseća da je obećanje o proširenju EU na Istok, za šta se zalagala upravo Britanija, doprinelo da se zaustave brutalni ratovi u bivšoj Jugosaviji devedesetih godina, ali da se izgledi za članstvo u EU sada umanjuju.

EU se cepa, a nestabilan region Balkana koji se sa Unijom graniči može sada postati žrtva moćnih igrača kao što je Rusija, dodaje agencija.

AP podseća da su Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna, Kosovo i Albanija, svaka u različitoj fazi pristupanja EU, saopštile da prošlonedeljni referendum u Britaniji neće umanjiti njihove napore da postanu članice Unije, ali da njihovi lideri ipak priznaju da oslabljena EU možda neće biti dopadljiva kao što je bila.

Agencija prenosi izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da je ishod referenduma u Britaniji "najveći politički zemljotreres od pada Berlinskog zida koji će bez sumnje imati značajne posledice ne samo kratkoročno već i na duži rok" i da ne može da predvidi kakva će biti ubuduće politika proširenja.

AP navodi da se Srbija, kao strateški važna zemlja za Rusiju jer je njen jedini stvarni saveznik u regionu, suočava sa nemilosrdnom propagandom i političkim pritiskom Kremlja da se odrekne prozapadnih saveza.

Ruski zvaničnici traže da se u Srbiji održi referendum o članstvu u EU, a eventulano i NATO računajući na snažne istorijske veze dve slovenska naroda.

Moskva je, dodaje AP, vrlo aktivna i u Bosni preko mini-države bosanskih Srba čiji zvaničnici blokiraju napore tamošnjih Muslimana i Hrvata da se priključe EU i NATO.

Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005, ali je njen put blokiran zbog spora oko imena sa Grčkom. Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je izrazio veliku zabrinutost zbog Bregzita i rekao da se plaši da bi se EU sada mogla pocepati

"Mi iz starije generacije imamo iskustvo s tragedijom bivše Jugoslavije gde je takođe postojao sistem kolektivnog odlučivanja. Gde je sada ta država? Zabrinuti smo zbog mogućnosti da bi EU nmogla krenuti tim putem", rekao je Ivanov.

U glavnom gradu Srbije, dodaje AP, proruske snage likuju. Na ulaz u kancelariju EU zalepili su umrlicu na kojoj piše: "Obaveštavamo građane Srbije da je pose duge i teške bolesti EU umrla u 59 godini".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side