15.12.2018 Beč

Antivladin protest u Austriji

Antivladin protest u Austriji Foto: Pixabay
Više hiljada ljudi je, uprkos snegu i mrazu, danas mirno demonstriralo u centru Beča povodom godinu dana na vlasti desnice i ekstremne desnice u Austriji.

Demonstranti, kojih je prema navodima policije bilo 17.000 a prema organizatorima 50.000, kritikovali su politiku prema migrantima i socijalnu politiku vlade uz parole "Rasizam nije mišljenje" i "Ne mogu više".

Okupljanje su organizovale levičarske organizacije da bi obeležile godinu dana od dolaska na vlast koalicije konzervativaca kancelara Sebastijana Kurca i ekstremno desničarske Slobodarske partije.

Kurcova vlada je višestruko uvećala broj mera protiv imigracije i usvojila zakon o produžetku maksimalnog radnog vremena na 12 sati dnevno i 60 sati nedeljno.

"Želimo drugačiju Austriju", rekao je lider opozicionih socijal-demokrata Andreas Šider.

Ipak, mobilizacija pristalica levice nije ni blizu onakva kakva je bila prilikom prethodnog ulaska ekstremne desnice u vlast, 2000. godine.

Posle godinu dana vlade, desničarska koalicija i dalje ima veliku podršku, zahvaljujući uspešnoj ekonomiji i porastu populističkih tendencija u Evropi i svetu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side