Ankete: Bajden znatno ispred Trampa
03.08.2020 Beograd

Ankete: Bajden znatno ispred Trampa

Ankete: Bajden znatno ispred Trampa Foto: Beta / AP
Istraživanja javnog mnjenja sprovedena u julu širom SAD na predsedničkim izborima daju znatnu prednost kandidatu demokrata Džozefu Bajdenu, u odnosu na aktuelnog predsednika, republikanca Donalda Trampa, prenosi portal Demostat.

Onlajn istraživanje koje je sproveo Ipsos, a čiji naručilac je Rojters, sprovedeno je u periodu 27-29. jul i od 947 ispitanika, registrovanih birača, 47 odsto je izrazilo podršku Bajdenu, dok je prednost Trampu dalo 38 odsto anketiranih.

Druga anketa, takođe onlajn, koju je uradio YouGov (naručilac nije naveden), u istom periodu obuhvatila je 1.260 registrovanih birača, od čega je 49 odsto podržalo Bajdena, a 40 odsto Trampa. 

YouGov je ranije u julu sproveo još nekoliko istraživanja na istu temu. Ilustracije radi, onlajn anketa YouGov koju je naručio Ekonomist, rađena je od 19 .jula do 21. jula, a učestvovala su 1.222 registrovana birača. Za Bajdena se izjasnilo 48 odsto ispitanika, a za Trampa 41 odsto njih.

Istraživanje javnog mnjenja Pulse Opinion Researć, a čiji naručilac je Rasmusen (Rasmušen Reports), sprovedeno je u periodu između 22. jula i 28. jula. Istraživanje je rađeno na dva načina - metodama interaktivnog glasovnog odgovora (IVR) i onlajn, a učestvovalo je 2.500 potencijalnih birača, od čega je 48 odsto podržalo Bajdena, a 42 odsto Trampa.

Popularnost predsedničkih kandidata prošlog meseca istraživao je i Optimus. U onlajn anketi, čiji naručilac nije naveden, učestvovalo je 914 potencijalnih birača. Istraživanje je sprovedeno u periodu 24. jul-28. jul, a 48 odsto anketiranih izjavilo je da podržava Bajdena, dok je 40 odsto podržalo Trampa.

Na listi “istraživača” našao se i Ćange Researć. Onlajn anketa, čiji naručilac nije predočen, rađena je između 24. jula i 26. jula. Učestvovalo je 1.039 potencijalnih birača, a rezultat glasi: Bajden 51 odsto, Tramp 42 odsto.

Iako rezultati julskih istraživanja sugerišu Bajdenovu izbornu pobedu, Demostat u tekstu (https://demostat.rs/sr/vesti/istrazivanja/bajden-znatno-ispred-trampa/925) ističe da je rano za donošenje konačnih zaključaka, jer primeri iz kampanje 2016. pokazuju da se Trampovi birači teže odlučuju da učestvuju u anketama, naročito telefonskim i onlajn. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side