Ankete: Bajden u prednosti, Tramp ga prestigao u pojedinim državama
30.09.2020 Vašington

Ankete: Bajden u prednosti, Tramp ga prestigao u pojedinim državama

Ankete: Bajden u prednosti, Tramp ga prestigao u pojedinim državama Foto: Beta/AP/Julio Cortez
Predsednički kandidat demokrata Džozef Bajden je i dalje u prednosti od nekoliko procentnih poena u odnosu na aktuelnog predsednika Amerike, republikanca Donalda Trampa, pokazuju istraživanja javnog mnjenja na celokupnoj teritoriji SAD u septembru, ali svi koji mere rejtinge napominju da u takvim anketama uglavnom učestvuju potencijalni birači, kao i da to nije pouzdan pokazatelj kako će glasati pojedine države SAD koje će, kako se tradicionalno smatra, odrediti pobednika.

Na tim frontovima, kako piše portal Demostat, u američkoj političkoj tehnologiji nazvanim "swing states", trenutno je "tesan rezultat", a ponegde, poput Ajove Tramp je prestigao Bajdena.

Daleko veću prednost republikanski kandidat trenutno ima u Oklahomi. Anketa koju je sproveo Amber Integrated, od 17. do 22. septembra, obuhvatila je 500 potencijalnih birača, od kojih je 55 odsto izrazilo političku naklonost Trampu, a za Bajdena se odlučilo 33 odsto njih.

Ako je suditi po istraživanjima, Tramp može da se nada i glatkoj pobedi u Južnoj Karolini. U anketi YouGov, rađenoj za potrebe CBS News, a završenoj prošlog vikenda, uz učešće 1.061 registrovanog birača u Južnoj Karolini, aktuelnog predsednika podržalo je 52 odsto ispitanika, a demokratskog kandidata 42 odsto njih.

Prema rezultatima mesečne ankete Univerziteta Monmaut (Monmouth University) Trampa podržava 50 odsto registrovanih birača u Ajovi, a Bajdena 44 odsto. Aktuelni predsednik vodi i u Kanzasu.

Istraživanje koje je Data for Progreš sproveo od 20. do 25. septembra, a u kojem su učestovala 883 potencijalna birača, pokazalo je da Tramp uživa podršku 48 odsto, a Bajden 42 odsto. U prethodnoj anketi iste agencije, rađenoj između 14. i 19. septembra u Kanzasu političku naklonost Trampu iskazao je isti procenat potencijalnih birača (48 odsto), a za Bajdena se odlučilo 45 odsto.

Što se Severne Karoline tiče, istraživanje YouGov rađeno u periodu između 23. i 25. septembra obuhvatilo je 1.213 potencijalnih birača. Prema toj anketi, Bajdena podržava 48 odsto ispitanika, a Trampa 46 odsto njih. Takav rezultat predstavlja poboljšanje za republikanskog kandidata, budući da je njegov demokratski rival u julu u istom istraživanju imao prednost 48 odsto prema 44 odsto.

Rejting glavnih predsedničkih kandidata merila je u septembru u Severnoj Karolini i agencija Ipsos. U anketi Ipsosa, čiji naručilac je Rojters, sprovedenoj između 11. i 16. septembra, učestvovalo je 1.005 ispitanika, uključujući 586 potencijalnih birača. Rezultati pokazuju izjednačenu trku - 47:47 odsto.

Takođe, 47 odsto ispitanika odgovorilo je da bi Bajden bolje sanirao posledice korona virusa, dok je 45 odsto njih isto reklo za Trampa. Istovremeno, 51 odsto anketiranih smatra da bi Tramp bolje vodio ekonomiju, a 44 odsto je to kazalo za Bajdena.

Jedan od neizvesnih frontova političkog okršaja Trampa i Bajdena jeste Nevada. Prema rezultatima ankete koju je sšroveo Rasmusen Reports izmeđ 23. i 25. septembra i u kojoj je učestvovalo 750 potencijalnih glasača, 49 odsto ispitanika podržalo je Bajdena, a Trampa 48 odsto njih. Navedeni skor pokazuje da je Tramp dobio nove pristalice u Nevadi, budući da istraživanje koje je sproveo ALG Researć u drugoj sedmici septembra, uz učešće 800 potencijalnih birača daje veću prednost Bajdenu, od četiri procentna poena (47 odsto ispitanika za Bajdena, 43 odsto za Trampa).

Aktuelni stanar Bele kuće uspeo je da ostvari blagu prednost nad svojim protivkandidatom u Arizoni. Anketa Data for Progreš, rađena u toj državi od 15. do 22. septembra, obuhvatila je 481 potencijalnog birača, od čega je 46 odsto navelo da podržava Trampa, a 45 odsto njih odlučilo se za Bajdena. Stanovnici Arizone takođe smatraju da bi Tramp bolje vodio ekonomiju od Bajdena, pokazalo je istraživanje koje od 11. do 16. septembra sproveo Ipsos, a u kojem je učestvovalo 1.005 punoletnih osoba, uključujući 565 potencijalnih glasača.

Prednost od jednog procentnog poena Tramp ima i u Teksasu. Istraživanje je radio Data for Progreš, 15-22. septembra, uz učešće 481 potencijalnog birača. Kako pokazuju rezultati, za republikanskog kandidata glasalo bi 46 odsto anketiranih, a za demokratskog 45 odsto njih. Slična slika je u Mičigenu, gde je anketu sproveo Trafalgar Group, od 20. do 22. septembra. Prema tim rezultatima, Trampa podržava 47 odsto ispitanika, a Bajdena 46 odsto. Identičan presek dobijen je u Džordžiji, gde je rejting vodećih kandidata na novembarskim izborima merio YouGov, za potrebe CBS News. Ta anketa završena je proteklog vikenda i pokazala je odnos 47 odsto prema 46 odsto u korist Trampa.

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Emerson koledž 22-23. septembra, uz učešće 1.000 potencijalnih birača iz različitih delova SAD, Tramp ima snažno uporište u seoskim sredinama, gde ga podržava 56 odsto stanovnika, a Bajdena 36 odsto. S druge strane, Bajden je daleko popularniji od Trampa u gradovima, gde je odnos 53 odsto prema 37 odsto u korist demokratskog kandidata.

Poznavaoci prilika tvrde da bi ekonomija mogla da bude presudni faktor na izborima za predsednika SAD. Ilustracije radi, istraživanje koje je 20-22. septembra sproveo YouGov, a čiji naručilac je časopis Ekonomist (The Economist), uz učešće 1.500 punoletnih građana SAD, pokazalo je da 37 odsto ispitanika smatra da će se ekonomska situacija u državi poboljšati ako pobedi Tramp, dok je 32 odsto ocenilo da bi se to desilo ako predsednik postane Bajden.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Rak – bolest nestabilnosti genoma Rak – bolest nestabilnosti genoma

    Evolucija adaptira sve što postoji u korist preživljavanja, bez razmatranja dugoročnih posledica. Genetska oštećenja su uključena u signalne sisteme ćelija, gde regulišu metabolizam, ćelijsku aktivnost i mnoge druge procese. Deo rakova i samog procesa starenja je nusprodukt činjenice da evolucija nije imala bolje osnove za gradnju signalnih sistema

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side