Anketa: 94 procenta Palestinaca odbacuje Trampov plan
11.02.2020 Ramala

Anketa: 94 procenta Palestinaca odbacuje Trampov plan

Anketa: 94 procenta Palestinaca odbacuje Trampov plan Foto: Beta, AP
Bliskoistočnu inicijativu predsednika SAD Donalda Trampa odbacuje 94 odsto Palestinaca, pokazuje ispitivanje javnog mnjenja objavljeno danas na Zapadnoj obali.

Anketa takođe pokazuje da je opala podrška za rešenje sukoba s Izraelom po modelu dve države i da skoro dve trećine anketiranih podržava oružanu borbu.

To je prvo objavljeno ispitivanje palestinskog javnog mnjenja nakon predstavljanja Trampovog plana 28. januara u Beloj kući.

Ono podriva tvrdnje Trampove adminstracije da se planu protivi uglavnom palestinsko rukovodstvo i takođe podstiče zabrinutost da bi primena tog predloga koji je uveliko u korist Izraela mogla podstaći novi ciklus nasilja.

Plan je na strani Izraela u odnosu na skoro sva najveća sporna pitanja decenijskog sukoba.

Njime se predviđa da Izrael anektira velike delove Zapadne obale, uključujući sva jevrejska naselja u kojima žive stotine hiljada ljudi, a koja veći deo međunarodne zajednice smatra ilegalnim.

Palestincima se daje ograničena samouprava u nekoliko enklava povezanih putevima, mostovima i tunelima ali samo ako ispune dugu listu oštrih uslova.

Palestinsko rukovodstvo, koje je prekinulo veze sa SAD nakon što je Tramp u decembru 2017. godine priznao sporni Jerusalim kao glavni grad Izraela, u potpunosti je odbacilo plan.

Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da se velika većina Palestinaca i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze takođe protivi planu.

"Mislim da nikada nismo videli takav nivo konsenzusa u palestinskoj javnosti", rekao je Kalil Šikaki koji rukovodi centrom za ispitivanje javnog mnjenja.

On je rekao i da je podrška ideji o rešenju sukoba stvaranjem nezavisne Palestine uz Izrael opala na najniži nivo za skoro tri decenije otkako centar ispituje javno mnjenje.

Trideset devet procenata ispitanika se izjasnilo za takvo rešenje, a 59 odsto se usprotivilo.

Ispitivanje je pokazalo da je 64 procenta Palestinaca za povratak oružanoj borbi u odgovoru na plan.

Šikaki je rekao da je prethodno podrška za borbu bila tako visoka u najgorim danima drugog palestinskog ustanka, intifade, koja je trajala od 2000. do 2005. godine.

Palestinski predsednik Mahmud Abas se dugo protivio nasilju ali je zapretio da će prekinuti bezbednosnu saradnju s Izraelom u odgovoru na plan, što bi mnogi Palestinci podržali ali sumnjaju da će se ostvariti.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side