16.05.2017 Istanbul

Ankara pozvala Berlin da bira između turske države i pučista

Ankara pozvala Berlin da bira između turske države i pučista Foto: Beta, AP
Turski premijer Binali Jildirim poručio je danas Nemačkoj da treba da izabere između turske države i osumnjičenih pučista, i optužio je Berlin da truje odnose dve zemlje pružanjem azila vojnicima koji beže od čistki u Turskoj.

"Nemačka treba sada da donese važnu odlku. Ako želi da poboljša odnose sa Turskom... ne treba da se okrene prema separatistima ni prema gulenistima, već ka Republici Turskoj", rekao je Jildirim. Za Tursku su separatisti Kurdi pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), a gulenisti su osobe povezane sa propovednikom Fetulahom Gulenom, koga Turska smatra odgovornim za neuspeli puč prošlog leta.

Jildirim je ovo izjavio dan pošto je Ankara zabranila nemačkim poslanicima da posete bazu Indžirlik, na jugu Turske, gde su raspoređeni nemački vojnici. Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je izrazila žaljenje zbog te odluke i pomenula moguće alternative bazi Indžirlik, na prime Jordan.

Ankara nije zvanično obrazložila tu zabranu, ali Berlin sumnja da Turska želi da kazni Nemačku zato što je dala politički azil turskim vojnicima koji su ga zatražili posle čistki u zemlji. Čistke su usledile posle neuspelog puča prošlog jula.

Jildirim je danas optužio Berlin da je izazvao novo pogoršanje odnosa time što je pružio azil vojnicima koji su pobegli u inostranstvo, posle julskog puča.

Više stotina diplomata,vojnika i članova njihovih porodica zatražilo je azil u Nemačkoj posle propalog puča koji je po mišljenju Ankare organizovao islamski propovednik Fetulah Gulen, koji živi u izgnanstvu u SAD. Ankara od januara traži od Berlina da odbije te zahteve i da izruči osumnjičene pučiste koji su se po mišljenju Turske sklonili u Nemačkoj.

Novi spor nastao je posle krize početkom proleća kada su Berlin i drugi evropski gradovi zabranili više skupova podrške za ustavnu reformu kojom se proširuju ovlašćenja turskog predsednika. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Berlin i druge gradove za "nacističku praksu".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side