Analitičari: Makron menja premijera ali ne znači da menja pravac
05.07.2020 Pariz

Analitičari: Makron menja premijera ali ne znači da menja pravac

Analitičari: Makron menja premijera ali ne znači da menja pravac Foto: Beta/AP/Michel Euler
Imenovanjem Žana Kasteksa, malo poznatog tehnokrate na mesto premijera, predsednik Francuske Emanuel Makron želi da povrati kontrolu ali bez radikalne promene političkog smera pošto ga 2022. godine čekaju predsednički izbori, ocenili su analitičari.

Mnogi posmatrači očekuju "zeleniju promenu vlade" posle lokalnih izbora na kojima je pokret zelenih, sam ili podržavajući pretežno levicu, osvojio nekoliko velikih gradova u Francuskoj. Imenovanjem Kasteksa za premijera, to očekivanje nije ispunjeno, ocenila je agencija Frans pres.

Kasteks, gradonačelnik Prada, grada na jugu Francuske, potiče iz desničarske političke porodice. Bio je od 2011. do 2012. blizak saradnik tadašnjeg desničarskog predsednika Nikole Sarkozija.

"Imenovanje Kasteksa predstavlja kontinuitet politike Eduara Filipa. Kasteks je lokalni zvaničnik, kao Filip, i potiče iz umerene desnice, isto kao Filip", rekao je Bruno Kotres, analitičar francuskog Centra za politička istraživanja Cevipof.

Kasteks (55), nikada nije bio ministar, a poslednjih meseci je zadužen za sprovođenje mera karantina uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

Makronu prete kritike jer je imenovao za premijera malo poznatu ličnost, a kritike na Makronov račun su već uveliko poznate sa protestima apolitičnog građanskog pokreta "Žuti prsluci".

Filip, čija je popularnost poslednjih nedelja veća od Makronove popularnosti, postao je "teško podnošljiv" premijer za francuskog predsednika s obzirom na predsedničke izbore 2022. godine.

"Prosto je počela da se stvara neravnotežna između njih dvojice", smatra istoričar Žan Garig i dodaje da se imenovanjem skoro nepoznate ličnosti široj javnosti "ponovo uspostavlja ravnoteža u korist predsednika".

Drugi analitičari smatraju da Makron želi da "povrati kontrolu nad vladom" i stvori novu sliku koju će predstaviti biračkom telu pred predsedničke izbore. Kasteks će verovatno više igrati ulogu "vođe tima" nego premijera.

Rezultati na planu ekonomije, kao što je pad nezaposlenosti, počeli su da daju plodove, ali je sve propalo za nekoliko meseci sa krizom epidemije koronavirusa.

Još se ne zna kakva će biti promena na društvenom i ekološkom planu, što mnogi Francuzi očekuju.

Jelisejska palata insistira na Kasteksovoj "društveno-golističkoj strani" i da je cenjen i van svoje političke desničarske porodice.

"Nema sumnje da je makronizam skrenuo na desno", ocenio je Garig podsećajući da je Makron svoju pobedu na predsedničkim izborima 2017. godine izgradio rečenicom - "ni desno, ni levo".

Ostaje pitanje da li Makron želi strategijom umerene desne orijentacije da sebi osigura izbornu bazu u prvom krugu predsedničkih izbora 2022. godine.

Analitičar Kotres smatra da treba sačekati sastav nove vlade kako bi se u potpunosti razumela Makronova poruka.

Francuski mediji prenosi da će sastav nove vlade biti poznat najverovatnije do srede, kada se održavaju redovni nedeljni sastanci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side