Amsterdam izabran za novo sedište Evropske agencije za lekove
20.11.2017 Beograd

Amsterdam izabran za novo sedište Evropske agencije za lekove

Amsterdam izabran za novo sedište Evropske agencije za lekove Foto: pixabay
Amsterdam je pobedio danas u takmičenju unutar EU za novo sedište Evropske agencije za lekove (EMA) kada to telo napusti London posle Bregzita na glasanju organizovanom u Briselu, saopštilo je danas predsedništvo EU.

Prema jednom diplomatskom izvoru Amsterdam je na kraju izabran bacanjem novčića pošto su u poslednjoj, trećoj rundi glasanja organizovanog u Briselu sa istim brojem glasova ostali Milano i Amsterdam. U izboru su učestvovali ministri 27 zemalja EU koji će ostati u okviru bloka posle izlaska Velike Britanije. 

Ukupno je 19 gradova Unije konkurisalo je da budu domaćin ove evropske agencije koja ima gotovo 900 zaposlenih, i koja je zadužena za procenu i nadzor lekova.

"Evropska komisija će sada pripremiti predlog zakona koji odražava današnje glasanje i koji treba da se usvoji u Evropskom parlamentu prema utvrđenoj proceduri, saopštila je danas Evropska komisija.

Svet EU i Evropska komisija su rešeni da ti predlozi zakona budu razmatrani što je pre moguće obzirom na hitnost tog pitanja, dalje se navodi u saopštenju.

Iz Londona posle Bregzita treba da se izmesti i Evropska bankarska uprava (EBA).

 

Pariz izabran za sedište Evropske bankarske uprave

Pariz je izabran za sedište Evropske bankarske uprave (EBA) koja zbog Bregzita treba da se premesti iz Londona u neku drugu zemlju Unije, odlučeno je danas glasanjem organizovanom u Briselu, saopšteno je iz Evropske unije (EU).

Prema jednom diplomatskom izvoru glavni grad Francuske je izvučen žrebom na kraju treće runde glasanja kada su ostali Pariz i Dablin sa istim brojem glasova.

U glasanju su učestvovali ministri 27 zemalja EU koji ostaju u Uniji.

EBA ima 159 zaposlenih, bavi se nadzorom nad bankama i objavljuje rezultate "stres testova". ;Za sedište te organizacije je na početku izborne kampanje bilo osam kandidata.

Ranije danas izabran je Amsterdam za sedište Evropske agencije za lekove (EMA).

 Te dve organizacije treba da napuste London kada se Britanija bude i formalno odvojila od EU što je predviđeno 2019. godine.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side