Amnesti internešenel: Marokanski advokati meta izraelskog špijunskog softvera
10.10.2019 Jerusalim

Amnesti internešenel: Marokanski advokati meta izraelskog špijunskog softvera

Amnesti internešenel: Marokanski advokati meta izraelskog špijunskog softvera Foto: Pixabay
Dvojica boraca za ljudska prava u Maroku bili su meta tehnologije za nadgledanje koju je razvila jedna izraelska kompanija, a koja omogućava da se preuzme skoro potpuna kontrola nad mobilnim telefonima, saopštio je danas Amnesti internešenel (AI).

Ta organizacija za ljudska prava je rekla da su aktivista Mati Mondžib i advokat Abdesadak El Bušataui primili SMS poruke sa linkovima preko špijunskog softvera koji je razvila izraelska Grupa NSO.

"Istraživanje AI je otkrilo zastrašujuće nove dokaze koji ilustruju kako štetni špijunski softver NSO grupe omogućuje represiju branilaca ljudskih prava koje sponzoriše država", saopštila je Dana Ingleton iz tehnološkog odeljenja AI.

Aktiviranjem linkova se omogućava da se zadobije skoro potpuna kontrola nad telefonom tajnim instaliranjem softvera Pegasus, naveo je AI, prenosi Frans pres.

Organizacija za ljudska prava tvrdi da je ista tehnologija korišćena protiv jednog njenog zaposlenog i saudijskog aktiviste za ljudska prava u junu 2018. godine.

Advokat Bušataui je te godine osuđen na dve godine zatvorske kazne u marokanskom sudu zbog komentara na internetu u kojima je kritikovao odnos bezbednosnih snaga prema demonstrantima, a Mondžib je 2015. optužen za "pretnje unutrašnjoj bezbednosti", naveo je AI.

"Grupa NSO je poznata po tome što prodaje svoj špijunski softver vladinim obaveštajnim službama i policiji, što podstiče ozbiljnu zabrinutost da su marokanske bezbednosne službe odgovorne za nadgledanje", navodi se u saopštenju organizacije za ljudska prava.

NSO kaže da ne rukuje sistemom Pegasus i da ga licencira samo pomno proverenim korisnicima u vladi i to "samo u svrhu sprečavanja ili istraživanja ozbiljnih zločina, uključujući terorizam", preneli su izraelski mediji.

Ta kompanija je sada suočena sa tužbama da je prodala špijunski softver vladama koje imaju problematičan odnos prema ljudskim pravima.

U septembru je Grupa NSO tvrdila da je usvojila "novu politiku o ljudskim pravima" kako bi osigurala da softver ne bude zloupotrebljen.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side