Američki tajni zadatak za srpskog repera na Kubi (FOTO, VIDEO)
11.12.2014 Vašington

Američki tajni zadatak za srpskog repera na Kubi (FOTO, VIDEO)

Američki tajni zadatak za srpskog repera na Kubi (FOTO, VIDEO) Foto: Beta/AP
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, javio je AP.

Na komunističkoj Kubi je to bio projekat zbog kojeg je Božić mogao da se nađe u zatvoru, te on nije otkrio svoje prave namere kubanskom hip-hop umetniku Aldu Rodrigesu, čuvenom po izvođenju protestnih numera protiv uticaja Kastrove vlade na svakodnevni život, prenosi AP.

Rodriges i njegova grupa "Los Aldeanos" trebalo je da budu nesvesno uvučeni u tajni rat između Havane i Vašingtona, kao što pokazuju hiljade stranica dokumenata do kojih je AP došao, kao i desetine intervjua.

Božićeva uloga je bila da poveća broj Rodrigesovih protestnih pesama, a njegov projekat je insipirisan protestnim koncertima studentskog pokreta koji je pomogao u svrgavanju bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine, navodi američka agencija.

USAID-ov tajni hip-hop projekat na Kubi imao je za cilj širenje demokratije, ali je kao i druge američke operacije na ovom ostrvu za izvođače imao amatere, primećuje AP.

Dokumenta pokazuju da je USAID više puta doveo nedužne Kubance i svoje operativce u opasnost, uprkos upozoravajućim znacima.

Vlasti su zatvarale ili ispitivale muzičare ili operativce USAID-a najmanje šest puta.

Za Božića su tenzije sa vlastima bile deo igre, a hip-hop scena je, kako je napisao, bila "dovoljno subverzivna da bi bila ekstremno hladna, ali u isto vreme ne previše opasna da bi se na njoj igralo".

U pisanom saopštenju, USAID je juče naveo da je ovaj program bio deo četvorogodišnjeg ugovora u cilju jačanja civilnog društva koji je okončan 2012. ali poriče da je reč o tajnom programu.

Božić je bio angažovan na projektima i u Tunisu, Ukrajini, Libanu i Zimbabveu, a o svojoj operaciji na Kubi - nije želeo da da komentar.

autor: VS izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side