Američki stučnjak upozorava da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest
26.03.2020 Beograd

Američki stučnjak upozorava da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest

Američki stučnjak upozorava da bi COVID-19 mogao postati sezonska bolest Foto: Pixabay
Američki infektolog Entoni Fosi upozorio je da svet mora da računa sa tim da bi novi korona virus mogao da postane ciklična, sezonska zaraza, poput gripa, te je zato potrebno što pre razviti efikasnu vakcinu.

Fosi, direktor vladinog Instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), izjavio je u Beloj kući da to svoje uverenje zasniva na načinu širenja virusa na južnoj hemisferi, preneli su američki mediji.

"Slučajevi se tamo pojavljuju kako počinje zima. Ukoliko taamo budu imali značajniju epidemiju, onda ćemo neminovno morati da se pripremimo i za drugi ciklus", rekao je Fosi, član operativnog tima američke administracije za borbu protiv korona virusa.

Fosi je podvukao potrebu da se vakcina razvije i testira brzo da bi bila raspoloživa "za taj sledeći ciklus".

On je početkom marta procenio da bi vakcina protiv korona virusa koji izaziva blest nazvanu COVID-19, mogla da bude spremna za godinu, do godinu i po dana.

Dodao je da SAD moraju da nastave i sa "nasumičnim, kontrolisanim ispitivanjem lekova, kako bi imale na raspolaganju komplet efikasnih i bezbednih medikamenata".

"Znam da ćemo ovo sada uspešno smiriti, ali zaista moramo biti spremni za novi ciklus. A verujem da će nas ovo što sada činimo dobro pripremiti", rekao je Fosi u sredu u Beloj kući.

Po današnjim podacima Univerziteta Džons Hopkins, u SAD je registrovano više od 68.000 zaraženih novim korona virusom, a više od 1.030 je umrlo. 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja