03.12.2017 Vašington

Američki senator: Približava se 'avet rata' sa Severnom Korejom

Američki senator: Približava se 'avet rata' sa Severnom Korejom Foto: Beta / AP
Uticajni američki senator Lindsi Grejem ocenio je večeras da se "avet preventivnog rata" sa Severnom Korejom približi svaki put kada Pjongjang ispali neku raketu ili izvede neku nuklearnu probu.

"Ako nuklearna proba bude bila podzemna, SAD treba da se pripreme za ozbiljan odgovor", upozorio je Grejem u izjavi sa američku televizijsku mrežu Si Bi Es (CBS).

Grejem je ponovio ono što je u subotu rekao savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond MekMaster: da se "verovatnoća rata" povećava svakog dana.

"Sada tragamo za tim kako da nađemo rešenje tog problema", rekao je MekMaster.

Severna Koreja je u sredu ujutro interkontinentalnu balističku raketu ispalila na mogo veću visinu i mnogo dalje nego ranije. Stručnjaci kažu da je to novi, usavršeni tip rakete, a je objavljeno da joj se glava raspala pri ponovnom ulasku iz stratosfere u atmosferu.

Pjongjang je objavio da je proba bila "uspešna" i da je raketa "mnogo jača" od prethodnih, da može da ponese "nuklearne glave velike težine" i da pogodi ciljeve na celom američkom kopnu, što je rekao i ministar odbrane SAD Džim Matis.

Grejem je rekao da je o tome imao detaljne razgovore s predstavnicima administracije predsednika Donalda Trampa, koja, kako je naveo, traži "strategiju da spreči Severnu Koreju da postigne sposobnost da bojevom glavom pogodi američko tlo".

"Sprečavanje znači preventivni rat kao poslednje sredstvo. Ta opcija postaje sve verovatnija kako se njihova (severnokorejska) tehnologija poboljšava...", rekao je Grejem.

Severna Koreja koja ignoriše svetske sporazume o tome, sprovela je niz nuklearnih i balističkih proba od 2006. godine čime je postala nukeralna sila i zaoštrene su međunarodne sankcije protiv nje.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side