Američki Kongres odobrio naoružavanje sirijskih pobunjenika
19.09.2014 Vašington

Američki Kongres odobrio naoružavanje sirijskih pobunjenika

Američki Kongres odobrio naoružavanje sirijskih pobunjenika
Senat američkog Kongresa odobrio je kontroverzni plan obuke i naoružavanja pripadnika umerene struje sirijskih pobunjenika u njihovoj borbi protiv ekstremista Islamske države.

Taj plan predsednika Baraka Obame, usvojen je u Senatu sa 78 glasa "za" i 22 "protiv", prenosi Rojters.

Pošto je Predstavnički dom Kongresa isti predlog usvojio u sredu sa 273 glasa, uz 156 protiv, sada je, da bi on stupio na snagu, potrebno samo da ga potpiše predsednik Obama.

Odobrenje koje je dao američki Kongres pomoći će u borbi protiv ekstremista Islamske države na teritoriji Sirije, izjavio je predsednik SAD Barak Obama.

On je, odmah pošto je i Senat odobrio njegov predlog za naoružavanje umerene sirijske opozicije, rekao da ta odluka, doneta glasovima demokrata i republikanaca, pokazuje svetu da su Amerikanci ujedinjeni u borbi protiv Islamske države.

Obama je rekao da će se vazdušni napadi na Islamsku drzavu nastaviti, ali da američke trupe neće imati borbenu ulogu na terenu u Iraku i Siriji.

On je odao priznanje članovima Kongresa na pokazanoj brzini i ozbiljnosti.

Predsednik SAD je dodao da se više od 40 država pridružilo koaliciji protiv Islamske države i precizirao da će se Francuska pridružiti Amerikancima u vazdušnim udarima na ekstremiste u Iraku.

autor: MŽ izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side