18.08.2018 Vašington

Američke vlasti i dalje u pritvoru drže više od 500 dece imigranata

Američke vlasti i dalje u pritvoru drže više od 500 dece imigranata Foto: Beta, AP
Više od 500 dece koja su ilegalno ušla u SAD i dalje se nalaze u pritvoru, tri nedelje nakon što je pravosudna odluka obavezala saveznu vladu da ih vrati porodicama, pokazuju sudski dokumenti.

Među 565 maloletnika koje drži Kancelarija za relokalizaciju izbeglica, podređena Ministarstvu zdravlja i socijalnim službama, njih 24 su godišnjaci ili su još mlađi.

Prema podacima Kancelarije, roditelji 366 dece više nisu u SAD, roditelji 154 mališana su rekli da ne žele da im se deca vrate dok 180 maloletnika ne može biti vraćeno roditeljima koji se smatraju pretnjom po bezbednost dece.

Te kategorije se mogu preklapati.

Politika "nulte tolerancije" vlade predsednika Donalda Trampa bila je na snazi od aprila do juna i obuhvatala je pritvaranje hiljada ilegalnih imigranata uhvaćenih pri prelazu granice.

Međutim, između 2.300 i 3.000 dece koja su došla s roditeljima je bilo odvojeno i smešteno u centrima Ministarstva zdravlja, nekad i hiljadama kilometara daleko, što je izazvalo talas protesta.

Negodovanje u SAD i svetu je nateralo Trampa u junu da zabrani sistematsko razdvajanje porodica.

Federalni sudija u Kaliforniji je naredio da sve porodice s kojima je to moguće učiniti moraju biti spojene pre 26. jula.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side