Američka poslanica odlučila da ne poseti porodicu u Izraelu
16.08.2019 Beograd

Američka poslanica odlučila da ne poseti porodicu u Izraelu

Američka poslanica odlučila da ne poseti porodicu u Izraelu Foto: Beta / AP
Članica Kongresa SAD iz Demokratske stranke, Rašida Tlaib koja je palestinskog porekla, objavila je danas da odustaje od posete baki na okupiranoj Zapadnoj obali zbog represivnih uslova koje joj je nametnuo Izrael.

"Odlučila sam da bi poseta mojoj baki pod tim represivnin uslovima bila protivna svemu u šta verujem: u borbu protiv rasizma, represije i nepravde", napisala je ona na Tviteru.

Izrael je danas odlučio da iz humanitarnih razloga dopusti Rašidi Tlaib da dođe u Izrael da bi posetila porodicu, dok je dan ranije, u četvrtak, i njoj i njenoj koleginici, takođe muslimanki, poslanici američkih Demokrata Ilhan Omar, zabranjio dolazak jer podržavaju bojkot jevrejske države.

Četrdesettrogodišnja Rašida Tlaib je u Predstavničkom domu američkog Kongresa od januara 2019. godine. Ona je prva Palestinka i jedna od prve dve muslimanke u Kongresu, navodi Frans pres.

"Moja pobeda je dala Palestincima nadu da će neko konačno progovoriti o nehumanim uslovima. Ne mogu da dozvolim da država Izrael ugasi taj plamen ponižavajući me i koristeći moju ljubav prema baki da bi me potčinila svojoj represivnoj i rasističkoj politici", napisala je ona.

Posle jučerašnje zabrane dolaska, Tlaib je od izraelskih vlasti zatražila da joj ipak dozvole posetu porodici, posebno staroj baki koja živi kraj Ramale, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Predsednik SAD Donald Tramp je u četvrtak odluku Izraela da spreči dolazak članica Kongresa iz Demokratske stranke, opravdavao tvrdeći da su one "vrlo antijevrejski opredeljene i protiv Izraela", a i ocenio je da bi Izrael odlukom da ih primi "pokazao veliku slabost".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side