Američka ambasada u BiH: Dodik nije pozvan na inauguraciju Trampa
30.12.2016 Sarajevo

Američka ambasada u BiH: Dodik nije pozvan na inauguraciju Trampa

Američka ambasada u BiH: Dodik nije pozvan na inauguraciju Trampa Foto: Medija centar
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nije dobio poziv za inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa, potvrđeno je banjalučkim Nezavisnim novinama u Ambasadi SAD u Sarajevu.

"Možemo potvrditi da Stejt department nije pozvao predsednika Dodika da prisustvuje ceremoniji inauguracije. U skladu s našom dugogodišnjom politikom, šefovi diplomatskih misija u Vašingtonu i njihovi bračni partneri će biti pozvani na inauguraciju kao zvanični predstavnici svojih zemalja", navedeno je u odgovoru iz američke ambasade.

Inauguracija Trampa predviđena je 20. januara naredne godine u Vašingtonu.

Poslednjih deset dana pojavilo se više informacija o tome da li je ili nije Dodik pozvan na inauguraciju novoizabranog američkog predsednika.

Prvo je, pozivajući se na neimenovane izvore u Vašingtonu objavljena vest da je Dodik pozvan na inauguraciju Trampa, potom je objavljen poziv za gala večeru u jednom vašingtonskom hotelu povodom Trampove inauguracije, koju je Dodiku uputio bivši američki kongresmen Robert Mekjuan.

Radio-televizija RS (RT RS) je zatim objavila pozivnicu organizacije "Sister City Organisation" Dodiku da prisustvuje svečanoj večeri povodom Trampove inauguracije 17. januara, a juče je šef Predstavništva RS u Vašingtonu Obrad Kesić rekao za beogradsku Politiku da je Dodik pozvan na "zvanični i najvažniji deo inauguracije novog američkog predsednika Donalda Trampa".

Kesić je rekao da je to polaganje zakletve 20. januara, gde bi Dodik trebalo da "sedi i sasluša Trampov inauguracioni govor zajedno sa ambasadorima ali i sa dvadesetak drugih državnika”.

Dodik je pre nekoliko dana predao zahtev za dobijanje redovne američke vize, nakon što mu je prethodno saopšteno da ne može dobiti diplomatsku vizu, jer u Vašington ne putuje kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

 

Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog referenduma

Milorad Dodik saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog zbog održavanja referenduma o Danu republike mada je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje.

Iz Tužilaštva BiH je potvrđeno da je Dodika saslušao tužilac Miroslav Marković i to u svojstvu osumnjičenog.

"Dodik je pod istragom u predmetu koji se odnosi na krivično delo neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac nastavlja istragu u navedenom predmetu", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prvi poziv za saslušanje Dodik je dobio 3. oktobra, desetak dana posle održanog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, ali je on izjavio da se neće odazvati na poziv Tužilaštva, jer se u Sarajevu ne oseća bezbedno.

Tada je kazao da je spreman da izjavu da u bilo kojoj od pravosudnih institucija RS.

Po saznanjima Bete, Dodiku je drugi poziv za saslušanje upućen krajem novembra, dok je bio u Rusiji, na Međunarodnom kongresu "Sankt Peterburg i slovenski svet".

Da nije došao, Tužilaštvo BiH je moglo da od Suda BiH zatraži izdavanje naredbe za njegovo privođenje.

Tužilaštvo BiH je povodom održavanja referenduma o Danu RS 25. oktobra, i pored odluke Ustavnog suda BiH da zabrani referendum, pokrenulo proceš protiv Dodika i još nekoliko osoba iz Republike Srpske zbog kršenja odluka Ustavnog suda.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side