Rekordna kazna za Fejsbuk od pet milijardi dolara
13.07.2019 Vašington

Rekordna kazna za Fejsbuk od pet milijardi dolara

Rekordna kazna za Fejsbuk od pet milijardi dolara
Američko savezno regulatorno telo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Fejsbuk u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka, prenose noćas američki mediji.


Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

To je najveća kazna dodeljena jednoj tehnološkoj kompaniji i daleko zasenjuje drugu po redu najveću kaznu od 22 miliona dolara dodeljenu Guglu 2012. godine.

Fejsbuk je dobro pripremljen za ovu dugo očekivanu kaznu i ne očekuje se da će mnogo pogoditi duboke džepove ovog medijskog giganta. Međutim time će kompanija takođe biti opterećena dodatnim restrikcijama i dugim periodom strogog nadzora.

Prema brojnim medijskim izveštajima juče je FTC je glasao da se kazni Fejsbuk zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika. Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom.

U Komisij se glasalo sa tri glasa za kaznu i dva protiv, a bilo je podeljeno po partijskim linijama, republikanci su glasali za, a demokrate su bile protiv, prenose izveštaji.

Slučaj se sada podnosi civilnom odelenju Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati ali se očekuje da će mera biti odobrena.

Za mnoge kompanije kazna od pet milijardi dolara bi predstavljala težak udarac ali Fejsbuk nije kao većina kompanija. Fejsbuk je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara. Kao jednokrati trošak kompanija će moći taj iznos da isključi iz prilagođenih rezultata primanja, podataka o dobiti na koji investitori i finansijski analitičari obraćaju pažnju.

"Ovim se zatvara mračno poglavlje i stavlja iza nas priča sa Kembridž analitikom. Investitori su još bili zabrinuti da kazna neće biti odobrena a sada Vol strit može malo lakše da diše", rekao je Danijel Ajvs, analitičar kompanije Vedbuš.

Fejsbuk je odvojio tri milijardi dolara za moguću kaznu i u aprilu je kompanija saopštila da predviđa da će možda morati da plati do pet milijardi dolara.

FTC je počeo istragu Fejsbuka u martu 2018. posle izveštaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže.

Istraga je bila usmerena na to da li je Fejsbuk prekršio sporazum iz 2011. prema kome je bio obavezan da jasno obavesti korisnike i dobije izričit pristanak da deli njihove podatke.

Još se ne zna da li će dodatne mere biti preduzete prema kompaniji kao što je povećan nadzor o zaštiti privatnosti ili da li će biti nekih ličnih posledica za generalnog direktora kompanije Marka Zakerberga, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side