12.10.2017 Jerusalim

Ambasador predlaže da se i Izrael povuče iz Uneska

Ambasador predlaže da se i Izrael povuče iz Uneska Foto: Youtube
Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama-Hakoen je danas rekao da bi i Itrael trebalo da se povuče iz Uneska pošto su svoje povlačenje najavile SAD, uz ocenu da ta organizacija UN navodno deluje protiv Izraela.

"U poslednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa odredjenih zemlja", rekao je ambasador, preneli su izraelski mediji.

Ambasodor je dodao da je njegova "lična preporuka premijeru Benjaminu Netanjahuu da se drži uz SAD i smesta se povuče iz Uneska".

"Ulazimo u novu eru u Ujedinjenim nacijama, gde, kada praktikujemo diskriminaciju protiv Izraela, moramo da platimo cenu", rekao je Dani Danan, izraelski ambasador u UN, pozdravivši najavu povlačenja SAD iz Uneska, preneo je AFP.

Stejt department saopštio je da se SAD povlače iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom".

Povlačenje SAD iz Uneska stupiće na snagu 31. decembra 2018. godine. SAD su suspendovale finansiranje Uneska 2011. zbog glasanja da Palestina bude članica i sada duguju oko 550 miliona dolara u zaostalim isplatama.

Neimenovani zvaničnik rekao je da su SAD posebno nezadovoljne zbog rezolucija Uneska u kojima se negiraju jevrejske veze sa svetim mestima i Izrael naziva okupacionom silom.


 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side