12.03.2018 Ankara

Ambasador Nemačke u Turskoj pozvan na razgovor zbog napada na Turke

Ambasador Nemačke u Turskoj pozvan na razgovor zbog napada na Turke Foto: printscr
Ministarstvo spoljnih poslova Turske je danas "pozvalo na razgovor" ambasadora Nemačke u Ankari povodom napada izvedenih od petka na Turke u Nemačkoj, rekao je portparol Vlade.

"Potrebna upozorenja su data i takođe je predata nota", rekao je portparol Bekir Bozdag novinari posle sednice vlade i izrazio zabrinutost zbog antiturskih događaja prošlog vikenda.

Požari su podmetnuti u dve džamije - u Berlinu i na jugu Nemačke, u prostorijama jednog nemačko-turskog udruženja na zapadu Nemačke i u piljarnicu jednog Turčina na severu. Na još jednoj džamiji su porazbijani prozori.

U napadima niko nije povređen.

Tri osobe osumnjičene da su bacile "Molotovljeve koktele" na nemačko-tursko udruženje su uhapšene.

U jednom društvenom centru turske zajednice u Severnoj Rajni-Vestfaliji danas je podmetnut požar, saopštila je policija ne isključujući političku motivaciju, prenela je nemačka agencija dpa.

Policija je otvorila više istraga za pokušaj ubistva. Policija navodi kao moguće motive rasističke i islamofobne ali takođe političke zbog turske ofanzive na severozapadu Sirije protiv kurdske milicije koje Turska smatra teroristima, prenosi list Tagesšpigel.

Jedan prokurdski portal je objavio video-snimke napada na džamije tvrdeći da su ih izveli mladi Kurdi, ali to nije potvrđeno.

Ankara optužuje Radničku partiju Kurdistana (PKK), organizaciju koju Turska i njeni zapadni saveznici nazivaju terorističkom, da je iza tih napada.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova u nedelju je u saopštenju pozvalo nemačke vlasti da preduzmu da spreče napade.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side