Ambasador Kine u EU o poverenju između Pekinga i Brisela i borbi protiv pandemije
26.03.2020 Beograd

Ambasador Kine u EU o poverenju između Pekinga i Brisela i borbi protiv pandemije

Ambasador Kine u EU o poverenju između Pekinga i Brisela i borbi protiv pandemije Foto: Pixabay
Borba protiv pandemije nema veze s društvenim sistemom, niti s geopolitikom, a svaka sumnjičavost prema pomoći Kina drugima je kratkovida i štetna, ocenio je šef Misije Narodne Republike Kine pri Evropskoj uniji Žang Ming.

Žang je u tekstu za Euractiv.com ocenio da je, radi spasavanja života i zdravlja ljudi, jedina ispravna stvar ostaviti po strani politiku i predrasude i pridružiti se globalnoj borbi protiv virusa koji ne poznaju ni rasu ni nacionalnost.

"Eksplozivno širenje novog korona virusa iznenadilo je svet i nije moglo jasnije da demonstrira koliko smo povezani. Kina i Evropska unija stoje zajedno povezani solidarnošću", ocenio je kineski diplomata.

Uz ocenu da se "pravi prijatelji poznaju u nevolji", Žang je naveo da su EU i njeni građani, kada je borba Kine protiv epidemije bila u najtežoj fazi, ponudili pomoći, "na ćemu im je Kina duboko zahvalna".

"Kako situacija u Evropi postaje sve ozbiljnija, delimo vašu zabrinutost i nesreću kao sopstvenu i upućujemo iskreno saosećanje. Pružamo i pomoć najbolje što možemo, uprkos sopstvenim velikim potrebama za medicinskom opremom i izazovima u njenoj proizvodnji", napisao je diplomata.

Naveo je da "vredno iskustvo koje je Kina uz velike žrtve stekla u borbi protiv virusa pripada svima" i izrazio nadu da će to pomoći drugim zemljama.

"Virusi ne prave razliku na osnovu rase ili nacionalnosti. Najbolji način da neko pomogne sebi, jeste da pomogne drugima. Svaki pokušaj da se na korona virus stave kineska ili evropska etiketa znači prezirati nauku i život", piše u tekstu ambasadora.

"Naša borba protiv virusa nema nikakve veze sa društvenim sistemom ili geopolitikom. Politizovati epidemiju ili posmatrati napore Kine sa podozrenjem je kratkovido i štetno. Kada su u igri životi i zdravlje ljudi, jedina ispravna stvar je ostaviti po strani politiku i predrasude i pridružiti se globalnoj borbi protiv virusa", napisao je Žang.

Ocenio da odnosi Kine i EU u pandemiji moraju biti saradnja i partnerstvo, i da one moraju predvoditi i olakšati međunarodnu solidarnost i saradnju u stvaranju globalne zdravstvene bezbednosti.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja