Albanska vlada: Kriza u Makedoniji ne sme eskalirati
11.05.2015 Tirana

Albanska vlada: Kriza u Makedoniji ne sme eskalirati

Albanska vlada: Kriza u Makedoniji ne sme eskalirati Foto: prtscr ytb
Albanska vlada je izrazila veliku zabrinutost zbog najnovijih događaja u makedonskom gradu Kumanovu i žaljenje zbog gubitka ljudskih života, upozoravajući da se nikako ne sme dozvoliti da kriza u Makedoniji eskalira.

"Dramatični događaji u Kumanovu proteklih dana prete da ugroze normalnost i etničke odnose koji su i dalje krhki zbog toga što se Ohridski sporazum samo delimično primenjuje, ali su apsolutno ključni za opstanak makedonske države", navedeno je u saopštenju albanske vlade koje je objavila agencija ATA.

U takvim okolnostima je neophodno zaštititi ljudske živote, imovinu i ljudska prava svakog građanina Makedonije, bez obzira na etničku pripadnost, poručila je vlada u Tirani.

"Albanska vlada apeluje na vladu i policiju u Makedoniji da omoguće i sprovedu brzu, temeljnu i transparentnu istragu u cilju saznavanja istine i očuvanja stabilnosti Makedonije i regiona", navedeno je u saopštenju.

Vlada je takođe dodala da Republika Albanija osuđuje svaki akt nasilja i smatra ga neprihvatljivim za demokratsko društvo koje teži evroatlantskim integracijama.

Albanska vlada je istakla da bi svaki gubitak ravnoteže u vezi sa ovim događajima bio neprihvatljiv i da se ne sme dozvoliti eskalacija u etničku krizu, jer bi to bilo katastrofalno po Makedoniju.

Republika Albanija poziva na smirenje, uzdržanost i korektno rešenje krize, navodi se u saopštenju.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side