Agenciji UN za palestinske izbeglice nedovoljno 130 miliona dolara koje nude donatori
23.06.2020 Jerusalim

Agenciji UN za palestinske izbeglice nedovoljno 130 miliona dolara koje nude donatori

Agenciji UN za palestinske izbeglice nedovoljno 130 miliona dolara koje nude donatori Foto: Beta, AP / Salvatore Di Nolfi
Međunarodni donatori obećali su danas Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) više od 130 miliona dolara što je šef te organizacije ocenio kao "ohrabrujuće, ali nedovoljno" za njen rad do kraja ove godine.

Agencija UN za pomoć izbeglicama je u finansijskoj krizi od 2018. godine, kada su se Sjedinjene Države povukle iz finansiranja, što joj je napravilo ogroman manjak.

Generalni direktor UNRWA Filip Lazarini rekao je novinarima da su donacije mali deo od potrebnih 400 miliona dolara da bi se nadoknadio manjak u budžetu UNRWA koji iznosi 1,2 milijarde dolara.

UNRWA je osnovana da bi pomogla 700.000 Palestinaca koji su pobegli ili proterani tokom rata kada je osnovana država Izrael 1948. godine. Agencija plaća hranu, školovanje, zdravstvenu zaštitu za oko pet miliona Palestinaca u Libanu, Siriji, Jordanu, na Zapadnoj obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu.

Lazarini je rekao da zasad neće biti ukinuta bilo koja od osnovnih usluga UNRWA-e, ali "zaista ne preostaje ništa drugo".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je neophodno da međunarodna zajednica "nastavi napor za stabilno, predvidivo i dovoljno finansiranje UNRWA".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side