14.12.2017 Bangkok

Rojters traži od Mjanmara da oslobodi dva novinara

Rojters traži od Mjanmara da oslobodi dva novinara
Britanska agencija Rojters pozvala je vlasti Mjanmara da odmah oslobode dva njena novinara koji su uhapšeni zbog navodnog posedovanja "važnih tajnih dokumenata" dobijenih od dvojice policajaca u Rakajnu, na severu te zemlje, odakle je zbog sukoba pobeglo 625.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Ministarstvo za informisanje Mjanmara saopštiilo je u sredu da će uhapšeni novinari i policajci biti optuženi u skladu sa zakonom o službenim tajnama iz vremena kolonijalne ere, a prema kojem mogu dobiju do 14 godina zatvora u slučaju njegovog kršenja.

Rojters je javio da su novinari Va Lon i Kjav Soe Oo, koji su nestali u utorak uveče, izveštavali su o situaciji u Mjanmaru.

"Zgroženi smo očiglednim napadom na slobodu medija. Pozivamo vlasti da odmah oslobode novinare", izjavio je predsednik i glavni i odgovorni urednik agencije Rojters Stiven Dži Adler (Stephen J.).

Ministarstvo Mjanmara je objavilo fotografiju novinara sa lisicama na rukama kako stoje pored stola na kojem su dokumenti, mobilni telefoni i novac. Navedeno je da su oni prikupili "informacije i važne tajne dokumente o snagama bezbednosti".

Rakajn je poprište sukoba snaga bezbednosti i pobunjenika, zbog čega je od kraja avgusta u susedni Bangladeš pobeglo 625.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Hapšenje novinara Rojtersa izazvalo je talas nezadovoljstva međunarodnih udruženja za zaštitu novinara, među kojima je Komitet za zaštitu novinara, koji je pozvao vlasti Mjanmara da ih odmah oslobode.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side