17.05.2018 Sofija

AFP iz Sofije: EU obećala Balkanu jače veze, ali ne i brzo stupanje u članstvo

AFP iz Sofije: EU obećala Balkanu jače veze, ali ne i brzo stupanje u članstvo Foto: Beta, AP
Lideri EU su danas u Sofiji potvrdili "evropsku perspektivu", više puta obećanu zemljama Balkana, gde Rusija pokušava da proširi svoj uticaj, ali nisu skrivali da su nespremni za brzo proširenje EU koja je usred "remonta", komentariše agencija AFP.

Pošto o važnosti samita EU-Zapadni Balkan citira izjave predsednika Evropskog saveta, Donalda Tuska i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, čija zemlja preuzima rotirajuće predsedavanje EU u julu, AFP konstatuje da je, s druge strane, "nekoliko evropskih lidera umanjilo nade o brzom pridruživanju balkanskih zemalja EU" i prenosi šta je o tome rekao predsednik Francuske Emanuel Makron.

"Francuska i drugi smatraju da je brzo pristupanje zemalja Istočne Evrope, odobreno u poslednjih petnaest godina, jedan od uzroka sadašnjih teškoća Unije", piše AFP.

Francuska agencija konstatuje da u završnoj deklaraciji samita u Sofiji, "Evropljani izbegavaju korišćenje reči 'pristupanje' ili 'proširenje' ", dok je, "zauzvrat prisutna tema 'povezanosti' - obećanjem ulaganja u balkansku saobraćajnu infrastrukturu, obrazovnu i razmenu u kulturi, i jačanjem veza pred 'zajedničkim izazovima', kao što su bezbednost i migracije".

EU je uz to izrazila "odlučnost da ojača i intenzivira napore na svim nivoima da podrži političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona", uz akcione programe koji "okupljaju" zemlje Balkana.

Zvaničnici EU-a su još rekli da će tokom juna na više sastanaka razmotriti pristupanje EU, a posebno da li se slažu da počnu pregovore sa Albanijom i Makedonijom, kako je predložila Evropska komisija.

Ali, pre bilo kakvog napretka, balkanske zemlje "moraju osigurati da među njima bude više stabilnosti, a manje napetosti", prenosi AFP na čemu je u Sofiji insistirao belgijski premijer Šarl Mišel.

"Evropljani su posebno zabrinuti zbog tenzija između Srbije i njene bivše pokrajine Kosovo", piše AFP u osvrtu na samit u Sofiji i navodi da i "dvadesetogodišnji spor Grčke i makedonskih vlasti takođe predstavlja problem za EU".

 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side