12.10.2017 | 13:09h ► 15:50h Ramala

Abas pozdravio sporazum Fataha i Hamasa

Abas pozdravio sporazum Fataha i Hamasa Foto: Beta, AP
Palestinski predsednik Mahmuda Abas pohvalio je danas sporazum o pomirenju dve glavne palestinske frakcije, svog Fataha i rivalskog Hamasa, označivši ga "konačnim sporazumom za okončanje podele".

"Pozdravljam sporazum iz Kaira i dajem instrukcije delegaciji (u egipatskom glavnom gradu) da ga odmah potpiše," rekao je Abas u telefonskom razgovoru za Frans pres.

On je dodao da je detaljno obeveštan o pregovorima, vođenim posredstvom Egipta.

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije rekao je ranije danas da je taj dogovor postignut pod "velikodušnim egipatskim pokroviteljstvom", kako je rekao.

Pregovori u Kairu bili su najnoviji u čitavom nizu pokušaja da se okonča deceniju duga palestinska teritorijalna, politička i ideološka podela koja je paralisala aspiracije za osnivanje države, navodi agencija AP.

Hamas je odneo iznenađujuću pobedu na parlamentanrim izborima 2006. i naredne godine je silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenijem, sekularnom Fatahu. Abas od tada vlada autonomnim enklavama na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Iako su raniji pokušaji pomirenja propali ovaj možda može da uspe jer su se okolnosti izmenile i obe strane više to žele. Hamasu, koji odbija da se razoruža, bilo je sve teže da vlada i da obezbedi osnovne usloge za dva miliona stanovnika Gaze, jedne od najgušće naseljenih teritorija na svetu.

Abas (82) s druge strane razmišlja u svojoj zaostavštini. On je insistirao da će obnoviti kontrolu nad Gazom samo ako mu Hamas preda vlast.

Vođa Fataha ima podršku Zapada i teži da osnuje državu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze s Jerusalimom kao glavnim gradom, teritorijama koje je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Hamas je u svom novom političkom manifestu početkom ove godine nagovestio da bi mogao da razmotri postojanje države u tim granicama, ali je takođe podržao islamsku državu u istorijskoj Palestini, uključujući današnju teritoriju Izraela. Ta ekstremistička organizacija odbija da odbaci nasilje i prizna Izrael koji je smatra terorističkom organizacijom. Isti stav imaju i SAD i EU.

 

Sporazum o pimirenju Fataha i Hamasa potpisan u Kairu

Pregovarači iz rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha potpisali su danas sporazum o pomirenju na kratkoj ceremoniji u Kairu.

Potpisivanju su prethodila dva dana pregovora u egipatskom glavnom gradu o vladanju pojasom Gaze u okviru najozbiljnijeg nastojanja da se okonča 10 godina nesporazuma između te dve najveće palestinske organizacije.

Šef egipatske obaveštajne službe Kalid Favzi je nadgledao potpisivanje. Sporazum su potpisali predstavnik Hamsa Saeh al-Aruri i pregovarač Fataha Azam al-Ahmed. Posle ceremonije Al-Ahmed je rekao novinarima da je postignut pun sporazum da se ovlasti vlada nacionalnog jedinstva da preuzme punu odgovornost u Gazi, prenela je agencija Asošiejtid pres.

Dve strane su odredile 1. decembar kao krajnji rok za transfer vlasti u pojasu Gaze kojim trenutno vlada Hamas, navedeno je u saopštenju egipatske obaveštajne službe, sponzora pregovora, javlja Frans pres.

Palestinska uprava koja ima podršku Zapada i međunarodno je priznata kao prethodnica nezavisnoj državi će preuzeti sve odgovornosti u pojasu Gaze, navedeno je u saopštenju. Dve strane su dale jedna drugoj rok do tog datuma da izglade sve razlike, dodaje se u dokumentu.

Novi sastanak će se održati u Kairu 21. novembra. Detalji sporazuma nisu otkriveni u saopštenjima za novinare u egiptskom glavnom gradu. Najavljeno je samo da će palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa Fataha, uskoro posetiti pojas Gaze, kako je rekao Zakaria al-Aga lider Fataha na toj palestinskoj teritoriji.

Abas tamo nije bio čitavu deceniju otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast, pobedivši snage lojalne sekularnom umerenijem Fatahu.

U nastojanju ka pomirenju očekuje se takođe da 3.000 policajaca iz Palestinske uprave bude raspoređeno u pojasu Gaze i na granicama s Izraelom i Egiptom, rekao je jedan visoki zvačnik koji je blizak pregovorima Frans presu.

Takođe se očekuje da Abas uskoro ukine finasijske mere uvedene ove godine protiv Hamsa kako bi se primorao na pomirenje, rekao je isti izvor.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side