Abas: Palestinsku upravu više neće obavezivati sporazumi s Izraelom
20.05.2020 Jerusalim

Abas: Palestinsku upravu više neće obavezivati sporazumi s Izraelom

Abas: Palestinsku upravu više neće obavezivati sporazumi s Izraelom Foto: Beta/AP/Alaa Badarneh/Pool Photo
Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je kasno sinoć da Palestinsku upravu više neće obavezivati sporazumi koje je potpisala sa Izraelom i SAD.


Abas je to rekao na vanrednom sastanku palestinskog rukovodstva u Ramali kako bi usaglasili odgovor na objavu namere Izraela da uspostavi suverenitet nad jevrejskim naseljima i dolinom Jordana na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael planira da proglasi suverenitet nad tim teritorijama posle 1. jula, podsećaju izraelski mediji.

Palestinski lider je objasnio da se prekid odnosi i na bezbednosnu saradnju s Izraelom koja je je od vitalnog značaja za sprečavanje eskalacije nasilja.

"Palestinska oslobodilačka organizacija i država Palestina su od danas oslobođene svih sporazuma i razumevanja s američkom i izraelskom vladom i svih obaveza zasnovanih na tim razumevanjima i sporazumima uključujući bezbednosne", rekao je Abas, kako prenosi palestinska novinska agencija Vafa.

Palestinski predsednik je dodao da Izraelska okupaciona vlast, od danas, mora da snosi sve odgovornosti i obaveze pred međunarodnom zajednicom kao okupaciona sila nad teritorijom okupirane države Palestine "sa svim obavezama i posledicama zasnovanim na međunarodnom pravu i međunarodnom humanitarnom pravu".

On smatra administraciju SAD, kako je rekao, u potpunosti odgovornom za ugnjetavanje palestinskog naroda i glavnim partnerom izraelske okupacione vlade u svim njenim agresivnim i nefer odlukama i merama protiv palestinskog naroda.

Palestinska uprava je prekinula veze sa Belom kućom u decembru 2017. godine, kada je predsednik SAD Donald Tramp priznao ceo Jerusalim kao izraelski i najavio preseljenje ambasade svoje zemlje iz Tel Aviva u taj grad, što je i učinjeno u maju naredne godine.

Palestinci od tada više ne pristaju da Vašington bude posrednik u pregovorima s Izraelom jer favorizuje tu zemlju.

Tramp koji je u januaru predstavio kontroverzni bliskoistočni mirovni plan je preliminarno dao blagoslov Izraelu da počne aneksiju velikih delova Zapdne obale ako Palestinci odbiju da pregovaraju.

Na osnovu novog koalicionog sporazuma sklopljenog između dve najveće izraelske partije Vlada Izraela će moći da započne ostvarenje planova o aneksiji posle 1. jula u saglasnosti sa Trampovom adminstracijom.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine.

Palestinci planiraju da na čitavoj toj teritoriji osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Ta država bi obuhvatila i pojas Gaze koji je sada pod blokadom Izraela.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side