Ana Frank - 85 godina od rođenja
11.06.2014 Beograd

Ana Frank - 85 godina od rođenja

Ana Frank - 85 godina od rođenja
Navršava se 85 godina od 12. juna 1929, datuma rođenja Anelis Mari Frank, poznate kao Ana Frank, čiji je dnevnik postao simbol stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

U vreme kada je započelo sistematsko plansko uništavanje Jevreja od strane nemačkih nacista, u Nemačkoj, kao i zemljama Evrope koje je Nemačka okupirala, njena porodica je izbegla u holandski grad Amsterdam, gde je od 1942. živela u tajnom skrovištu, da bi ih ipak 1944. godine Gestapo otkrio. Sve vreme devojčica je vodila dnevnik koji je postao dragoceno, potresno svedočanstvo o vremenu zla. 

Poslednji zapis u dnevniku nastao je 1. avgusta 1944. Tri dana potom celu grupu skrivenih, među kojima je bila i Ana, uhapsila je holandska policija na osnovu zapovesti gestapovca Karla Jozefa Zilberberga. 

Njih sedmoro je stradalo. Ana i njena sestra Margo Frank od epidemije tifusa, marta 1945, u logoru Bergen-Belzen. Od članova njene porodice rat je preživeo jedino Anin otac. 

Posle Drugog svetskog rata pronađen je i 1947. objavljen njen potresni dnevnik pisan tokom dve godine u skrovištu.

Eleonora Ruzvelt, supruga američkog predsednika Frenklina Ruzveta, i poznati humanitarni aktivista, u predgovoru prvom izdanju knjige napisala je da nju jedinstvenom čini i mladost autora ''''jer se mladi ne boje da govore istinu''''. Naglasila je takođe: "Anin dnevnik je primeren spomenik njenom profinjenom duhu i duhu onih koji su radili i rade u službi mira".

U Amstedamu je sredinom pedesetih 20. prošlog veka, na mestu nekadašnjeg utočista otvoren Muzej Ane Frank, koji godišnje posećuju stotine hiljada ljudi.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side