Trudoovi liberali osvojili najviše glasova na izborima u Kanadi, ali nemaju većinu
22.10.2019 Toronto

Trudoovi liberali osvojili najviše glasova na izborima u Kanadi, ali nemaju većinu

Trudoovi liberali osvojili najviše glasova na izborima u Kanadi, ali nemaju većinu Foto: Beta, AP
Liberalna stranka Kanade premijera Džastina Trudoa osvojila je najviše poslaničkih mandata na jučerašnjim parlamentarnim izborima, ali je izgubila većinu i moraće da se oslanja na podršku opozicione partije.

Trudo (47), koji će drugi mandat na čelu vlade početi suočen sa sve više podeljenim parlamentom i zemljom i posle serije skandala koji su bacili senku na njegov imidž liberalne ikone, poslao je jutros pomirljivu poruku.

"Vi koji niste glasali za nas, znajte da ćemo raditi za vas svakog dana, upravljaćemo zemljom u korist svakoga", kazao je Trudo.

Njegovi liberali su osvojili 157 od 338 mesta u parlamentu i za većinu im nedostaje 13 poslanika, dok je Konzervativna stranka Kanade Endrjua Šira dobila 121 mandat.

Iako je dobila znatno više mandata, Trudoova stranka je na nivou cele zemlje dobila manje glasova od konzervativaca, dok u zapadnim pokrajinama Alberta i Saskačevan nije osvojila ni jedan jedini mandat.

Šir je rekao da rezultati pokazuju da je Trudo znatno oslabio od izbora 2015. godine.

"Gospodine Trudo, kada vaša vlada padne, konzervativci će biti spremni i mi ćemo pobediti", kazao je Šir.

On je kasnije na konferenciji za medije okrivio Trudoa za podeljenos zemlje i optužio ga da je podsticao sukobe među regionima zemlje.

Kanada je posle jučerašnjih izbora dodatno podeljena uspehom separatističkog Kvebečkog bloka koji je pobedio u 32 od 78 okruga pokrajine Kvebek, što je skok u odnosu na 10 osvojenih okruga na prošlim izborima.

Kvebečki blok nije pominjao separatizam tokom kampanje i ne očekuje se da će zatražiti referendum o nezavisnosti od Kanade.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side