14.11.2018 Stokholm

Švedski parlament nije prihvatio predloženu manjinsku vladu

Švedski parlament nije prihvatio predloženu manjinsku vladu Foto: Beta, AP
Švedski poslanici odbacili su danas predlog o formiranju manjinske koalicije između Umerene partije desnog centra, druge po veličini stranke u zemlji i male stranke Hrišćanski demokrati, tako da zemlja i dalje ostaje bez nove vlade posle izbora 9. septembra

Ulf Kristerson, vođa Umerenih i verovatni premijer izgubio je glasanje u parlamentu sa 195 prema 154 glasa.

Protivnici koalicije rekli su da bi se time dao uticaj antiimigrantskoj partiji Švedskih demokrata, trećoj po veličini stranci u Švedskoj, zato što bi vlada zavisila od njene podrške u parlamentu.

Danas je održano prvo od moguća četiri glasanja pre nego što predsednik parlamenta Andreas Norlen bude morao da sazove nove izbore.

To je prvi put da da kandidat za premijera nije podržan u švedskom parlamentu Riksdagenu od 349 mesta.

"Rezultat znači da je parlament odbacio moj predlog za premijera", rekao je Norlen i dodao da će sutra nastaviti pregovore s vođama stranaka.

Na izborima 9. septembra nijedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu da sama formira vladu.

Levičarske partije i blok desnog centra osvojile su po 40 odsto glasova, tako da nijedan blok nije imao većinu što je bio uvod u višemesečnu neizvesnost i kompleksne koalicione pregovore.

Ani Lov, vođa Partije Centra koja je glasala protiv Kristersona rekla je da je on podelio 14-godišnji savez desnog centra time što je predložio vladu s dve partije a ostavio druge dve partije izvan toga.

Savez desnog centra sastoji se od Umerene partije, Hrišćanskih demokrata, Partije Centra i Liberala.

Vršilac dužnosti premijera Stefan Leven, vođa Socijaldemokrata, najveće švedske partije, rekao je da je spreman da razgovara s Ani Lov ako od nje bude zatraženo da formira koaliciju. Lov je ranije rekla da ne želi da bude premijerka ali da je spremna da pokuša da formira novu vladu.

Analitičari kažu da sledi da Lovoj i Levenu bude povereno da pokušaju da formiraju vladu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side