21.08.2019 Kairo

Sudanski general položio zakletvu kao lider novog Suverenog saveta

Sudanski general položio zakletvu kao lider novog Suverenog saveta Foto: Beta, AP
Sudanski general Abdel-Fatah Burhan danas je položio zakletvu kao lider novog vojno-civilnog tela formiranog da upravlja Sudanom tokom trogodišnjeg tranzicionog perioda do održavanja izbora.

Burhan će 21 mesec biti na čelu novoformiranog Suverenog saveta, koji će potom, 18 meseci, voditi civilni lider izabran od prodemokratskog pokreta.

Vojska i prodemokratski pokret juče su saopštili da su formirali Suvereni savet sa 11 članova koji će vladati Sudanom 39 meseci, do održavanja izbora.

Suvereni savet je formiran posle više od četiri meseca teških pregovora vladajućeg vojnog saveta i prodemokratskog pokreta, započetih pošto je vojska u aprilu zbacila s vlasti dugogodišnjeg auokratskog predsednika Omara al-Bašira.

Formiranje Suverenog saveta dogovoreno je sporazumom vojnih vlasti i demonstranata, posle pritiska SAD i njihovih arapskih saveznika, zabrinutih da bi kriza u Sudanu mogla da preraste u građanski rat.

Burhan (59) je bio na čelu do sada vladajućeg vojno saveta koji je preuzeo vlast u zemlji posle zbacivanja al-Bašira, u vreme višemesečnih demonstracija protiv njegove tridesetogodišnje vladavine.

U Suverenom savetu je pet vojnika i pet civila delegiranih od Snaga za proglašenje slobode i promenu, koje predstavljaju demonstrante, dok su 11. člana - sudiju koptskog hrišćanina imenovale obe strane.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side