21.03.2019 Jerusalim

Pompeo posetio Zid plača u pratnji Netanjahua

Pompeo posetio Zid plača u pratnji Netanjahua Foto: Beta / AP
Državni sekretar SAD Majk Pompeo obišao je danas u pratnji premijera Izraela Benjamina Netanjahua Zid plača u Jerusalimu.

On je prvi najviši američki diplomata koji je ušao u Stari grad u istočnom Jerusalimu u pratnji visokog izraelskog zvaničnika, navode izraelski mediji i dodaju da bi se poseta mogla smatrati prećutnim priznanjem suvereniteta Izraela nad jevrejskim svetim mestom.

Netanjahuu i Pompeu se u obilasku pridružio američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman.

Nakon što su se upisali u knjigu gostiju oni su prišli Zidu i svaki je stavio desnu ruku na drevno kamenje, a potom su pognuli glave moleći se.

Izraelski premijer i američki državni sekretar stavili su ceduljice s porukama u pukotine Zida plača, u skladu sa tradicijom.

Potom su obišli Zid i tunele koji se nalaze ispod muslimanskog kvarta u jerusalimskom Starom gradu.

Tamo su videli kako je nekada izgledao jevrejski hram koji se nalazio iznad Zida, a sada su tamo džamije Al-Aksa i Kupola na steni.

Međunarodna zajednica ne priznaje izraelsku aneksiju istočnog Jerusalima uključujući Stari grad. Izrael je osvojio taj deo Jerusalima u ratu 1967. godine i strani zvaničnici se obično uzdržavaju da tamo idu u pratnji izraelskih zvaničnika.

Oni koji to žele obilaze Stari grad privatno, ali u poslednjim mesecima više stranih lidera nije poštovalo standardni protokol i dozvolilo da im se pridruže izraelske diplomate.

Pompeo je rekao pre posete da je važno obići Zid plača, koji Jevreji zovu Zapadni zid, s premijerom Izraela kao znak podrške toj zemlji.

"Mislim da je simbolično da visoki američki zvaničnik ide tamo sa premijerom Izraela. To je mesto važno za mnoge religije i ja jedva čekam. Mislim da će to biti nešto posebno", rekao je Pompeo, preneo je AP.

Kada je američki predsednik Donald Tramp u maju 2017. godine posetio Zid plača nije bio u zvaničnoj pratnji Izraelaca.

U decembru te godine on je zvanično priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali je naglasio da ne zauzima stav o granicama izraelskog suvereniteta nad tim gradom.

U januaru prošle godine potpredsednik SAD Majk Pens nakratko je posetio svetilište, ali u pratnji zaposlenih u Fondaciji nasleđa Zapadnog zida.

Godinu dana nakon Trampovog priznanja Jeruslima kao samo izraelskog, ambasador Fridman i Netanjahu su prisustvovali ceremoniji ispred Zida plača, a nekoliko nedelja kasnije savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton je sa svojim izraelskim kolegom Meirom Ben Šabatom posetio to najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat je tim povodom izjavio da takvo ponašanje neće izmeniti činjenicu da je istočni Jerusalim okupirana teritorija i glavni grad države Palestine.

Pompeo je doputovao u posetu Izraelu da razgovara o regionalnim pretnjama i nastojanjima da se izveze prirodni gas iz Sredozemnog mora u Evropu.

Tokom njegove posete Netanjahu je pohvalio bilateralne odnose Izraela i SAD.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side