19.03.2019 Rim

Novi humanitarni brod s migrantima blokiran kod Lampeduze

Novi humanitarni brod s migrantima blokiran kod Lampeduze Foto: Beta / AP
Humanitarni brod blokiran je sa 48 migranata danas kod italijanskog ostrva Lampeduze pošto mu italijanske vlasti ne dozvoljavaju da pristane.

"Ne radi se o operaciji spasavanja, to je pomoć ilegalnoj imigraciji. Mogu da budu lečeni, nahranjeni obučeni ali neće kročiti na tlo Italije sa mojom dozvolom", rekao je danas italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Salvini je kasnije danas tražio hapšenje posade broda.

"Ako neki građanin proba da probije barikadu policije ili karabinjera biće uhapšen", rekao je Salvini.

Brod "Mare Jonio", sa italijanskom zastavom koji je iznajmila grupa levičara i ekstremnih levičara u ponedeljak je spasao 49 migranata iz čamca na 40 nautičkih milja severno od Libije.

Gliseri libijske obalske straže bili su blizu ali su aktivisti više voleli da ukrcaju migrante na brod nego da se oni vrate nazad u Libiju gde im prete napadi i nasilje.

Brod je jutros stao kod Lampteduze da se skloni od lošeg vremena, a vlasti su im naredile da ostanu na daljini. Jedan 25-ogodišnji mladić koji ima upalu pluća je ipak evakuisan u medicinski centar na ostrvu.

Šef misije Luka Kasarini je rekao da su vremenski uslovi bili očajni i da nisu imali izbora.

Od dolaska Salvinija na vlast 2018. godine više spasilačkih brodova, kako humanitarnih tako i vojnih zaustavljeni su kod obala Italije ili Malte dok druge evropske zemlje nisu prihvatile da prime migrante u njima.

Salvini je juče objavio direktivu u kojoj navodi da Italija neće dozvoliti iskrcavanje migranata spasenih u velikoj zoni oko Libije.

U direktivi on takođe preti sankcijama za nevladine organizacije.

U odvojenom incidentu jedna beba je umrla i najmanje osam migranata se vodi kao nestalo posle potapanja broda kod Sabrate, 70 kilometara zapadno od Tripolija prema svedočenjima koje je libijska obalska straža dobila od 18 preživelih.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side