08.05.2015 Zagreb

Kitarović: Vlada ne moze sama da odlučuje o paradi

Kitarović: Vlada ne moze sama da odlučuje o paradi Foto: Beta / AP
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je ona vrhovni komandant Oružanih snaga Hrvatske i da hrvatska vlada ne može sama da donese odluku da li će vojna parada povodom dvadesete godišnjice operacije hrvatske vojske i policije "Oluja" biti u Zagrebu ili u Kninu, i kada.

"Ja sam vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Hrvatske, ja izdajem naređenja vojsci, to je dakle odluka koju Vlada ne može doneti sama, i ne bi bilo dobro da donosi takvu odluku", rekla je Kitarović gostujući u emisiji "Javna stvar" HRT-a povodom vojne parade oko koje se lome koplja poslednjih nedelja.

Kitarović je primetila da je jedno učešće u "Oluji", a drugo održavanje vojne parade povodom obeležavanja dvadesete godišnjice "Oluje", preneo je Indeks.hr

"Mislim da je jedno postrojavanje onih jedinica koje su učestvovale u Oluji, a drugo velika i svečana parada na koji smo nameravali da pozovemo naše saveznike. Za to u Kninu nemamo prostora i Zagreb mnogo primereniji. Ne bih konkretno o kojim saveznicima, ali radi se tu o našim saveznicima iz NATO-a", rekla je hrvatska predsednica.

Kitarović je izrazila žaljenje što se vode polemike kako proslaviti "Oluju", jer imaju "puno prečih problema", da je "Oluja jedna od najvećih pobeda u istoriji hrvatskog naroda i da bi o tome trebalo da budu jedinstveni i "poslušaju jedni druge".

"Ne želim da taj dan bude (uzrok) podela, ne želim da vidim sliku dve Hrvatske. Jedne Hrvatske u Kninu koja nikako neće imati vremena da dođe do Zagreba za eventualnu vojnu paradu i slike jedne druge Hrvatske u Zagrebu, onih ljudi koji su ostali u Zagrebu koji će biti poluprazan", naglasila je Kitarović.

Hrvatska predsednica predložila je da bi mnogo primerenije da vojna parada bude u Zagrebu na Dan oružanih snaga, 28. maja 2016. kojem bi se mogle pridružiti i savezničke snage NATO-a, dodaje agencija Hina. Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta saopštio je ranije danas da odluka Vlade Hrvatske o osnivanju Odbora za obeležavanje 20. godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" predstavlja antievropski čin.

Linta je ukazao da je "Hrvatska jedina država Evropske unije koja skoro dve decenije slavi zločin nad delom svojih građana srpske nacionalnosti" i apelovao na Evropsku komisiju i Evropski parlament da ne dozvole da jedna njena članica slavi takav masovni zločin.

On je naveo da se hrvatska vlast, opozicija i branitelji slažu u veoma malo stvari, a jedna od njih jeste da treba proslavljati "zločinačku akciju Oluja, kojom je proterano preko 220.000 Srba i ubijeno više od 1.200 srpskih civila".

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side