Hiljade Kolumbijaca protestovale u Bogoti
21.11.2019 Bogota

Hiljade Kolumbijaca protestovale u Bogoti

Hiljade Kolumbijaca protestovale u Bogoti Foto: Beta, AP
Hiljade Kolumbijaca, gnevnih na predsednika zemlje Ivana Dukea, protestovale su danas u Bogoti, navodeći brojne razloge, od dugotrajne ekonomske nejednakosti do nasilja nad aktivistima.

Studenti, nastavnici i članovi sindikata okupili su se na jednom od najvećih protesta u Kolumbiji prethodnih godina, stavljajući nepopularnu vladu pred test dok nemiri potresaju region Latinske Amerike.

Neki demonstranti su nosili plakate na kojima je Duke prikazan kao svinja, drugi su plesali u suknjama jarkih boja i sa slamnatim šeširima.

Za razliku od drugih nedavnih protesta u Latinskoj Americi, današnje demonstracije u Bogoti nisu inspirisane nekim konkretnim događajem, već različitim nezadovoljstvima ljudi.

Analitičari su skeptični da bi današnji protest mogao da dovede do dužih nemira kao u Boliviji, Čileu i Ekvadoru, i navode da u podeljenoj zemlji koja ima jednu od boljih ekonomija u regionu nema dovoljno faktora koji bi ujedinili nezadovoljne.

Upkos sporazumu iz 2016. koji je prethodna vlada postigla sa levičarskim pobunjenicima, veći deo Kolumbije i dalje je pogođen nasiljem pošto se kriminalne naoružane grupe bore za teritoriju na kojoj država nije prisutna.

Kolumbijska ekonomija ove godine brže raste, ali zemlja ima jednu od najvećih stopa nejednakosti u Južnoj Americi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side