Grčka prebacuje migrante sa prenatrpanih ostrva na kopneni deo
03.11.2019 Atina

Grčka prebacuje migrante sa prenatrpanih ostrva na kopneni deo

Grčka prebacuje migrante sa prenatrpanih ostrva na kopneni deo Foto: Beta, AP
Prebacivanje migranata iz prenatrpanih kampova na grčkihm ostrvima na kopneni deo zemlje nastavlja se ovog vikenda, i očekuje se da će oko 380 migranata stići u luku kod Atine danas oko podne.

Juče je 415 migranata dovezeno u luku Elefsina zapadno od Atine. Prebacuju ih brodovi grčke mornarice koji se obično koriste za transport tenkova.

Migranti su došli sa ostrva Lezbos iz kampa Morija gde gotovo 15.000 migranata i dalje živi na prostoru predviđenom za 3.000 ljudi.

Visoki vladin zvaničnik rekao je za AP da vlada planira da prebaci 5.000 migranata na kopno u narednih 15 dana.

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da će migranti biti smešteni u hotele pošto je prošao vrhunac turističke sezone. Rekao je da će neki delovi zemlje kao što je severna Grčka biti izuzeti zato što tamo već ima mnogo migrantskih kampova.

On je dodao da će vlada ograničiti broj migranata na 0,8 procenata lokalne populacije po prefekturi.

Grčka je podeljena na 54 prefekture, a oko pola njih biće izuzeto iz plana premeštanja migranata, uključuju sva ostrva.

Migranti najviše ulaze u zemlju preko nekoliko grčkih istočnih ostrva blizu turske obale kao i preko kopnene granica sa Turskom na severoistoku.

Veliki broj migranata na grčkim ostrvima, oko 35.000 ukupno, izaziva neprijateljstvo lokalnog stanovništva. Lokalne vlasti se žale da se ostrva pretvaraju u mesta gde se istovaruju migranti a da je procesuiranja zahteva za azil vrlo spora i da se proteruje vrlo malo onih koji nemaju prava da traže azil. Vlada je obećala da će ubrzati oba procesa.

U subotu ujutro stanovnici istočnog ostrva Kosa, predvođeni gradonačelnikom, sprečili su iskrcavanje 75 migranata iz redovnog putničkog broda koji ih je pokupio sa udaljenog ostrva Kasterlorizo. Oni su blokirali iskrcavanje traktorima i drugim vozilima.

Gradonačelnik je rekao da vlada treba da prebaci neke od 4.500 migranata koji se već nalaze na ostrvu umesto što im šalje nove migrante.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side