17.10.2017 Varsava

EU da jasno kaže da li želi Tursku

EU da jasno kaže da li želi Tursku Foto: Youtube
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas lidere EU da se jasno izjasne da li žele da nastave pregovore i prime Tursku u članstvo ili ne žele.

"Ako želite da primite Tursku, učinite to. Ako ne želite, samo nam recite", rekao je Erdogan tokom posete Poljskoj.

Čini se da su decenije truda Turske da se pridruži EU zaustavljene oštrom reakcijom vlasti u Ankari na prošlogodišnji pokušaj puča. U Turskoj je posle neuspelog puča u julu 2016. godine započela obimna čistka, u kojoj je uhapšeno više od 50.000 ljudi, a više od 110.000 je izgubilo posao u državnoj službi. Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je da njegova zemlja podržava napore Turske da se pridruži EU.

"Poljska je podržavala i podržava napore Turske da se pridruži EU", rekao je Duda i dodao da je Turska poseban partner Unije u oblasti bezbednosti.

On je naveo da je sa Erdoganom vodio "veoma dugačak i iskren" razgovor o situaciji u Turskoj, ali nije otkrivao detalje razgovora.

Bilo je predviđeno da se turski predsednik sastane i sa poljskom premijerkom Beatom Šidlom, ali je sastanak otkazan zato što je Erdogan želeo da se informiše o današnjem urušavanju rudnika u Turskoj.

On je ranije danas učestvovao na tursko-poljskom poslovnom forumu i založio se za jačanje ekonomskih veza dve dve zemlje.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side